prematurförvirring

Barnavårdsforum. Standardmodellen och andra råd och dåd i Barnabokens anda
norna
Inlägg: 127
Blev medlem: sön 22 apr 2007, 13:16

Inlägg av norna »

Vi hankar oss vidare idag, lite knackigt.
Men stort genombrott: han sa Gruff och somnade om!
Sen har jag vid fler tillfällen idag lyckats vända mungipor på väg ned med att sjunga. Företrädesvis Feel med Robbie Williams fungerar utmärkt.

(Ni hör att jag försöker hålla humöret uppe, va?) :wink:
dotter född april 2007, v 38+2
son född april 2010, v 34+1
Nancy

Inlägg av Nancy »

norna,

skrev ett jättelångt svar till dig och så råkade jag deleta alltihop :?

Jag återkommer imorgon.

Vill bara säga att det är kanon att du hittar favvosånger tillsammans med din son, Det kommer du långt med. Berättar mer imorgon.

:heart: Kram från Nancy
Nancy

Inlägg av Nancy »

Kommenterar lite med rött inne i ditt inlägg:
norna skrev::heart: tack Nancy!
Och vilken oerhörd historia du har, med dina graviditeter! :heart:

:wink: Redan efter tredje förlossningen utbrast en sköterska på BB: "Det här med graviditeter och förlossningar, det är inte din grej va :roll: :?: ". Ändå blev det ytterligare en liten bebis som tur var :heart:

Dagen började oerhört hattigt här, men efter lunch gav jag mig inte när det gällde sovtiden, utan uthärdade i vagning. Vakenperioden efter det blev också rikgit bra!

Det som händer när det "spårar ur" är att han äter, från tutte 1 och sen vill han inte ha mer. Trugar jag så skriker han. Så då trugar jag inte och plötsligt slår han över i övertrött/överhungrig i ett slag och då går ingenting. :cry:

:idea: Här måste jag efterlysa förstärkning känner jag :!: Amning har jag aldrig lyckats få till ser du. Hade det gällt flaskmatning hade jag haft en del tips och råd men inte gällande amning ifall det krånglas så som du beskriver.

Och det är i de lägena jag har gett fem minuter. Oftast kan han då äta efteråt, och sen lägger jag honom igen. Det har varit endast i krislägen, men tyvärr var det många sådana igår. Jag har inte vetat hur jag ska göra annars, han måste ju få i sig lite mer så att han sover, tänker jag.

:idea: Jag ser ditt dilemma. Och kan inte låta bli att tycka att det skulle kunna fungera även utan de där femminutrarna... Jag förlitar mig på att någon annan kan stötta här.

Idag har jag struntat i femminutrar och krispåfyllningar. Det tog fram till eftermiddagen, och jag fick vagna sovisen igenom i princip. Vid ett tillfälle tog jag tom upp honom och lugnade, han var så upprörd. Men efter det åt han! Jag kom på att med Nosen (storasyster) fick jag ungefär vid den här åldern, börja mata båda tuttarna i ett svep, utan paus, för påfyllningsläget spårade ur annars med henne med. Inte lika mycket, men det fanns en tendens. Så nu gjorde jag så med Pojkdockan. Och då gick det vägen. Sedan låg vi bredvid varandra på sängen och kollade in varandra och snackade lite. Så fort mungiporna började söka sig nedåt gav jag lite påfyllning, sen trugade jag inget mer på hela vakenperioden. Jag hoppas att det ska ge utdelning nu. Nu sover han.

:idea: Det låter i mina öron som om du är en egen modell på spåren. En där du vågar lita lite mer på både dig själv och sonen.

I övrigt försöker jag hålla huvudet kallt med hjälp av glass idag 8)
Jag ska läsa igen och försöka få det att sjunka in att det inte är mitt fel att han kom tidigt.

:lol: I gårdagens trötta tillstånd fick jag först en bild av hur du smetade in ditt huvud med glass men sen fattade jag ju hur du menade :lol:

:heart: Bra att du försöker nöta in att det INTE är ditt fel. Det bara blev så.
Nancy

Inlägg av Nancy »

norna skrev:Vi hankar oss vidare idag, lite knackigt.
Men stort genombrott: han sa Gruff och somnade om!
Sen har jag vid fler tillfällen idag lyckats vända mungipor på väg ned med att sjunga. Företrädesvis Feel med Robbie Williams fungerar utmärkt.

(Ni hör att jag försöker hålla humöret uppe, va?) :wink:
:lol: Härligt :heart:

Det är lustigt det där med vilka sånger bebisarna fastnar för. Men jag tror att det blir ungefär som med ramsan, en lugnande och betryggande igenkänningsfaktor.

Om Leia var ledsen lugnade hon sig alltid om jag sjöng "In the jungle" från Lejonkungen.

Lussi älskade "Feliz Navidad" och "Pepparkaksvisan".

Lani tyckte om "Pepparkaksvisan hon också och nu när hon är lite större är det "Här kommer Pippi Långstrump" (inkl alla verser) som gäller.

Leonor höll jag vaken och pigg genom hennes RS-sjukdom i julas genom att om och om igen sjunga en sång från Dora – utforskaren:

"Hejsan, hejsan, gorillorna är vi som älskar sång, sång, sång, och sjunga ja det måste vi varenda gång".

Än idag har hon hittills inte råkat ut för något tillstånd av ledsamhet som inte avhjälpts via "gorillasången".

Hoppas att du och familjen har en fin dag idag norna.


:idea: Avslutar genom att trycka lite extra på efterlysning av mer råd angående amningen.

:heart: Kram från Nancy
norna
Inlägg: 127
Blev medlem: sön 22 apr 2007, 13:16

Inlägg av norna »

Jag har tillsammans med vänner och deras berättelser om förlossningar och barnatillblivelse konstaterat många gånger under våren att det hela är en mycket osäker bransch. Den här MVC-bilden om det normala förloppet ter sig tämligen ovanlig, även om det vanliga kanske inte är att det är så omstörtande som det tex varit för dig.

Ja, jag tänker att sånger har ju den här rytmkänslan som ramsan också ger. Plus att den ger effekten att mamma slappnar av själv. Man kan liksom inte gå runt och krisa på samma sätt när man sjunger.

Med storasyster är det Pippi som gäller här med! :D

I morse ammade jag påfyllningen till Satellite - Tysklands Eurovisionvinst. Den är ju väldigt tydlig i sin upprepade rytm. Han åt hela tutte 2 till den! :D Det spelar ju inte heller så stor roll att man inte kan hela texten...

I övrigt försöker jag ta varje tillfälle just nu till att notera mina tankar och tänka annorlunda, eftersom jag lätt fastnar i katastroftänket, som ingen är särskilt hjälpt av :roll: . Jag har också ägnat morgonen åt att delegera dagens övriga uppgifter som middagslagning och inhandling, dagishämtning osv till andra. Känns både bra och, som sagt, annorlunda.

Natten var trots påfyllningsstrulet igår riktigt bra! Han sov 20.30-2.30 i ett svep - 6 timmar alltså - vilket också förstärker min känsla av vikten att tänka annorlunda och inte fyllas av katastroftänket när amningen strular.

Tilltro 8)
dotter född april 2007, v 38+2
son född april 2010, v 34+1
ElinN

Inlägg av ElinN »

hej och grattis till underverket! :heart: :D

Jag tycker det verkar som ni redan är på god väg att hitta rätt med SM och finna er stig till fungerande amning.

Det finns faktiskt en del barn som klarar sig utmärkt på bara ett bröst utan påfyllning -dom mammorna har väl grädde i tuttarna!!? :D

Sen varierar ju ätteknik och hastighet mellan olika barn, och det är ju frestande att jämföra med syskon/andra barn, men som sagt -det skiljer sig mycket!

Variationerna på SM i olika familjer är också i det närmaste oändliga. En del ger, precis som du skrev, båda brösten i ett svep. Andra matar bröst 1 i början av matpasset och bröst 2 i slutet, utan trugande däremellan. Man får i samspelet med sitt eget underverk hitta sin Standardmodell. :heart:

Det här kommer gå toppen! Ni jobbar verkligen på jättefint! =D>

:thumbsup: :heart:
norna
Inlägg: 127
Blev medlem: sön 22 apr 2007, 13:16

Inlägg av norna »

Hej och tack för svar!

Skönt att höra att det kan räcka med en omgång, det är lite vad jag har på känn för tillfället efter gårdagen också. Det kanske kan vara så att hans enorma ökning i vikt börjat lägga sig lite, tänker jag. Han har sugit fram väldigt mycket mjölk, jag har känt att tuttarna är oerhört välfyllda :lol: och har ibland fått pumpa ut tom när han ätit riktigt ordentligt. Min BVC-sköterska brukar skämta om att jag har grädde, med tanke på hans viktökning. Jag har tagit lite lätt på det, för jag har ju ammat efter SM, då får man väl i sig en del, har jag tänkt :wink: , men det kanske kan vara en kombo som gjort hans rakt uppåt pekande "kurva" möjlig.

Igår tog han påfyllning vid några tillfällen trots allt och då kunde jag notera tendensen att påfyllning är ok från eftermiddagen och framåt. Det blir ungefär en timme mellan omgångarna, och dessförinnan blir det en snabbpåfyllning från tutte två direkt efter ettan. Ska lugna mig med trugandet däremellan, för det blir han bara arg av.

Han äter också väldigt snabbt, så det har han gjort hela tiden. Storasyster var en långsam långätare, en "perfekt" SM-ätare :wink: :wink:. Med henne hann man inte så mycket mer än programmets alla punkter på 1,5 timmar. När lillebror ätit klart har vi jättemycket tid till annat. Vi hade tex ingen babysitter pga storasysters ätande. Det fanns liksom ingen sådan tid. Och när hon började vara vaken längre låg hon ju på mage istället för att sitta i sitter :D . (Storasyster äter fortfarande länge och väl, sitter alltid kvar på dagis medan kompisarna leker och borden tom hinner dukas av 8) )

Nu ska jag åka och köpa en större vagn (begagnat såklart). Har märkt att den han har är lite trång och därmed varm och nu ska det ges så goda förutsättningar som möjligt till att sova gott. :idea:

:heart:
dotter född april 2007, v 38+2
son född april 2010, v 34+1
SusanD
Rådgivare/advisor
Inlägg: 3703
Blev medlem: fre 27 jan 2006, 16:51
Ort: Ängelholm
Kontakt:

Inlägg av SusanD »

Jag blir så glad när jag läser det du skriver, det andas ett lugn och en härlig attityd kring det hela.

Kram Susan
Emil född 19 okt-05 och klok som en bok!
Sigge född 16 okt-07 och tuff som en Tigger!
Mika född 28 maj-09 och snabb som en raket!
Linus född 15 dec-10 och cool som en isbjörn!
Dipl. SHN-kurare!
norna
Inlägg: 127
Blev medlem: sön 22 apr 2007, 13:16

Inlägg av norna »

Jag blir så glad när jag läser det du skriver, det andas ett lugn och en härlig attityd kring det hela.

Kram Susan
:D tack 8)

Vill bara berätta att han sover som aldrig förr i nya vagnen! Det var helt klart en mycket bra investering! Första sovisen när vi kom hem med vagnen sov han i tre timmar! På det viset har det fortsatt nu och med det är övertröttheten borta och han har lättare att äta och därmed sover han också bättre på natten! :D Alldeles underbart. Igår natt sov han sju timmar!
dotter född april 2007, v 38+2
son född april 2010, v 34+1
Elle
Inlägg: 4720
Blev medlem: tor 02 feb 2006, 20:16

Inlägg av Elle »

Vilken underbar läsning!! :sleep: :sleep:

:heart: Elle
:heart: Storebror :heart: född -05 kurad feb-06
:heart: Lillasyster :heart: född -07 SM från start
norna
Inlägg: 127
Blev medlem: sön 22 apr 2007, 13:16

Inlägg av norna »

Nu ar vi i Matstrulet igen. Om en vecka är han 4(2,5)mån. Jag undrar om han är övertrött eller om jag kan börja ge lite banan? Eller båda förstås. Han sover 7 h ca per natt, sen mat och mer sömn. I övrigt kör vi 2-2.
dotter född april 2007, v 38+2
son född april 2010, v 34+1
norna
Inlägg: 127
Blev medlem: sön 22 apr 2007, 13:16

Inlägg av norna »

hej igen, kan för tillfället bara skriva korta texter på mobilen..
han är vaken 7,5 - 8 h/dag, äter ok första omgången, är sedan nöjd ca 1 h, sen något lättstött ;)
försöker jag mata 2a omgången tidigare, är det ändå stopp. jag tolkar missnöjet som hunger.
dotter född april 2007, v 38+2
son född april 2010, v 34+1
Elle
Inlägg: 4720
Blev medlem: tor 02 feb 2006, 20:16

Inlägg av Elle »

För en del juveler passar det bättre att få bröst 1 och 2 i ett svep utan rap emellan, sedan rap och umgänge. Därefter erbjuda påfyllning ur båda brösten. Du kan ju också "toppa" med urpumpad mjölk el ersättning.

:heart: Elle
:heart: Storebror :heart: född -05 kurad feb-06
:heart: Lillasyster :heart: född -07 SM från start
norna
Inlägg: 127
Blev medlem: sön 22 apr 2007, 13:16

Inlägg av norna »

Hej!

Lilla klumpen växer och jag vill berätta om hur vi har det. Han är snart fem månader, vilket betyder 3,5 korrigerat. Just nu sover han, vi är båda förkylda.

Den mat- och missnöjessnurr vi hade i somras löstes, precis som de tidigare skrikperioderna vi har haft med mer sömn eller förändring i sömn. Först med bättre sömn kom orken att äta mer mat. Nu senast i somras var den sömnförändring vi gjorde att han sover längre på natten, men samma antal timmar över dygnet. (Helt enligt SM alltså, men vi har varit uppkopplingslösa och tvingats tänka själva :roll: ) I takt med att ätandet kom igång försköt han själv nattmålets början till att till slut hamna då morgonen infann sig!

Sedan väcktes hungern ett tag efter fyra månader och det följde tre nätter då han plötsligt vaknade redan vid ett-tiden! Jag hade låtit honom smaka lite ostrukturerat på banan och lite mos, men tog tag i saken då. Och efter mer målinriktat lanserande av föda, förlängde han återigen nätterna på samma sätt.

Nu är både han och jag förkylda och hans nätter har blivit rätt knackiga av det. Matintaget likaså, så vi får lunka ut bacillerna och ta tag på nytt sen.

När han vaknar vill han fortfarande väldigt gärna gå direkt till tutten. Han är mycket intresserad kan man säga :wink:. Men då blir det ofta så att jag får lägga moslunchen en timme efter amningen och det är varierat hur mycket som går i då. Efter moset vill han gärna ha tutte igen, så hela den vakenperioden är väldigt stort fokus på mat. Han sover dock väldigt bra sen, mätt o go. Men, jag tänker att han får i sig mindre mat på det sättet? Nätterna är som sagt bättre igen, men fortfarande något knackiga.

Han sover fortfarande i vagnen, både natt och dag. Och jag tycker att insomnandet tar ganska lång tid fortfarande. Jag tror bestämt att jag vagnat för mycket :roll:. Eller, de matstrulsperioder vi har haft har inneburit att jag plockat upp honom när han är lugn i vagnen, eller när han sovit i fem minuter, för att ge påfyllningen som annars inte gått att få i. Så det har blivit lite otydligt vad det hela handlar om. Men utan påfyllning har han inte sovit, och då inte kunnat äta heller... snurr, snurr.

Jag vill gärna få rätsida på insomnandet och vagnandet innan vi lyfter över honom till spjälsäng. Jag tror själv att mer ordning på amning, mos och gröt skulle hjälpa till där, och ev en avvagningskur, kanske med ramsa istället för skak. Vi jobbar in ramsan nu, som bekräftelse.

Och så väntar vi ut förkylningen.
dotter född april 2007, v 38+2
son född april 2010, v 34+1
chokladkaninen
Inlägg: 2604
Blev medlem: sön 16 mar 2008, 06:45
Ort: Uppsala

Inlägg av chokladkaninen »

Hej Norna! :D

Att vara modemlös och tvingas tänka själv är inte nödvändigtvis dåligt.... :lol: :thumbsup:

Jag tycker att ni gör helt rätt i att vänta ut bakterierna, men sedan tycker jag att ni ska satsa på alla förändringar på ett bräde - ramsan som huvudverktyg, gnälliga läggningar och flytt till spjälsäng. Du kan tänka på det som en minikur, om du vill, och börja från natt 2 i lathunden som finns under sova hela natten-fliken. Det brukar gå tip-top att göra så med barn som är standardmodellade, och så får ni ordning på allt på en gång. :D

Och ja, ätandet kommer sig ju när sovandet gör det. .... eller tvärtom! :lol: Jag brukade ge mos först och amning till efterrätt, men du känner ju själv bäst när han orkar börja med moset. Amning ger ju liksom mer omedelbar behövstillfredsställelse för en utsvulten liten skrott. :wink:
Mamma till :heart: Storasyster f feb 07
och :heart: Lillebror f okt 08
Skriv svar

Återgå till "Späda barn och små (nyfödd till 1år)"