16 manader "sängdumpning" som urartat + sysselsättning

Samtalsforum med barnen i fokus
Skriv svar
knyttet
Inlägg: 252
Blev medlem: tis 14 sep 2010, 19:12
Ort: Paris

16 manader "sängdumpning" som urartat + sysselsättning

Inlägg av knyttet »

Hej pa er,

Nu behöver jag lite hjälp. Jag har "sängdumpat" ett par tre ganger tidigare när lillan inte vill nagot och bara vralar och kastar mat och saker omkring sig och inte vill veta av nagon eller nagot. Hon far en liten ätbar muta och sin lilla älskade sovkanin och sa säger jag lungt hej pa ett tag och sätter pa lite musik och gar. Jag har dock inte lämnat henne sa länge utan tittat in sa fort hon slutat skrika (typ efter 2 min) och tagit upp henne och gjort nagot trevligt och sa har allt varit bra igen. Visserligen är det väl lite tveksamt om hennes daliga humör verkligen hade hunnit ga över pa ett par minuter, men men

Men idag kom aldrig nagon paus, det urartade totalt till panikgrat och maaaaamma, paaaaaappa och var rent av sagt fruktansvärt. Efter 5 min av själaledsen liten och inga tecken pa att lugna sig gick jag in och bröt och liten var pytte liten och kröp ihop hos mamma och pappa och jag har matt skit hela dagen eftersom det blev som nagot slags straff isället för den tänkta pausen. Dessutom har nagon granne punkterat bada dâcken pa barnvagnen (den star i trappuppgangen innaför dörr med kod) och nu känner jag mig som en barnamisshandlare som grannarna försöker sätta dit. :( Nä nog med konspirationsteorier men hur ska man göra och vad gick fel....?

Vidare sa har vi precis kommit hem efter en manads runt resande hos släkt och vänner. Handen pa hjärtat sa har det väl blivit si och sa med den socialadelaktigheten under dessa veckor, men det har varit sa mycket nytt hela tiden sa lillan har inte krävt den och mamma har slappat till. Nu vâl hemma igen är det BARA socialdelaktighet men liten verkar missnöjd ända. Jag kan inte komma pa mer saker at henne att göra och hur mycket behöver hon jobba för att det ska vara ok?

Hon har börjat med ett par nya grejer som jag skulle vilja ha hjälp att hantera. Dels verkar hon plötsligt väldigt mammig och pappig och vill gärna sitta i knät och i och med de nya orden "hjälpa" och "mamma" sa känns det som det âr det ända hon sâger. Utöver soudcheck hela dagarna "maaaaamma? japp maaaaamma? japp paaaaaappa? ja paaaaaappa? ja" osv sa är det "hjälpa" sa fort hon ska göra ngt. Allt ska göras ihop. Utöver det mamma ber henne hjälpa till med sa ska mamma hjälpa henne med att öppna saker, halla dockan, sätta pa ringar pa plockgubbe, lägga i i ladan osv. Är det inte "hjälpa" sa är det "bok". Efter att ha blâddrat tva sidor ska vi läsa en annan osv och om jag föreslar att hon ska titta själv medans mamma läser sin bok sa blir hon rasande.

Kort sagt sa verkar liten, som annars utan problem har kunnat greja korta studer själv, nu protestera. Vi har aldrig fatt till ensamleken i sängen men hon brukar sitta minst 30-40min och pilla själv varje dag medans jag stickar eller läser eller gör nagot annat "viktigt".

Nu ser dagen ut sa här
7.45 vâckning
8 frukost. Lillan hjälper till att ta ut saker ur kylen till frukosten
8.15-9 ge katterna mat, diska, tömma kattladan, tömma tvättmaskinen + ge mamma plagg som jag hänger, lägga torra saker i ladan, sopa badrumsgolvet (blir mkt kattsand), borsta tänder pa mamma, borsta har pa mamma och sig själv.
9-9.30 mamma vill gärna sitta och sticka lite och lillan brukar leka själv men nu har det blivit mer "boooooken" och att mamma "hjâlper" med olika leksaker.
9.30-10 fika, blöjbyte, paklädning
10-12 ute, promenerar tillsammans och tittar pa spännande saker och sen gar vi till lekplatsen där lillan oftast leker själv eller med/tittar pa andra barn.
12 lunch
12.30-13 väcka pappa som jobbar natt, familje bus och gos i sängen
13-14.30 vila
14.30-15 hjälpa till att tillverka smoothies och mixa + fika
15-15;30 blöjbyte och paklädning
15.30-17;30 ute med pappa (ibland hemma 17 och da far lillan hjälpa mamma med nagot extra projekt, typ damsuga, packa upp matvaror, städa garderoben fram till middagen)
17.45 middag
18.15-18.45 bad
18.45 gröt. Hjälper även till att ta ut mjölk ur kylen osv.
19 läsa bok och busa lite, säga god natt till katter, dockor, tomtar och annat folk och fä.
19.15 natt

Liten tänder och släcker även lapmpor, sköter nycklar och dörr öppningar, hämtar skor när vi ska ut, slänger sina blöjor i soporna när vi bytt, slänger annat skräp i soporna (som är en favorit syssla), ger saker at pappa som mamma ber henne och tvärt om, borstar katterna, lägger matvaror i vagnen när vi handlar, betalar eller trycker in koden. Kort sagt försöker jag hitta alla tillfällen att ta hennes hjälp. Och tillskillnad fran tidigare sa börjar hon bli sa stor att det känns mer som att hon faktiskt gör nagot viktigt/jobbar och därmed är nöjd med det själv. Men ända verkar hon sa klängig och vill inte fixa grejer själv längre. När hon är ute eller jobbar sa är allt bra men sa fort det finns tillfälle att protestera sa gör hon det och verkar pa nagotvis testa hur langt hon kan driva det här med "boken" eller "mamma hjälp".

Jag hade kanske en mer passiv och trakig attityd till gnäll när hon inte ville leka själv förut och verkade bara jätte koncentrerad pa mitt. Eller satt bara brevid och glodde. Men nu i och med att hon kan prata lite och faktiskt ber mig om konkreta saker sa blir det svarare att inte hänga pa och bli lektant. Men vad säger ni? Finns det ngt mer jag kan göra för att hon ska känna sig behövd? Eller ska jag bara bestämma mig för att inte leka med henne den korta lilla halvtimmen som jag planerat att "jobba" med mitt, och sa far hon gnälla tills hon kommer pa en lösning själv? Och isf hur ska svaret pa "hjälpa" vara? "du kan nog själv"? och pa "boooken"? " liten far läsa boken själv, nu jobbar mamma med sitt" ?

tusen tack alla ni kloka.
Storasyster född 10.04.2010 Lillebror född 21.12.2011
Ewa
Inlägg: 4900
Blev medlem: tis 04 apr 2006, 14:45

Re: 16 manader "sängdumpning" som urartat + sysselsättning

Inlägg av Ewa »

Hej!

Nej, några illvrål i flera minutrar hade inte jag heller köpt. Sängdumpningen ska vara ett välbehövligt avbrott och vila, men om inte mutorna ger det, så hade jag också avbrutit där.

Vad gäller orden som kommit... tro jag det att det ihärdas med de ord man lärt sig och behärskar. De lär tragglas och användas i olika sammanhang tills fler dyker upp. Ingår i paketet, liksom. Och visst kan man bekräfta glatt. "Ja visst, HÄR sitter mamma och stickar. Och DÄR sitter du med boken. Så BRA! Och SEDAN när vi gjort färdigt själva så kan vi läsa TILLSAMMANS! Bra va!" Eller så. I korta sjok. Kortare troligen än tidigare, men det är ju övergående. Det där mammiga/pappiga och hon blir en behärskare och utforskare på egen hand igen.
Mamma till Stora guldklimpen född april -04 :heart: & Lilltufsan född feb -06 :heart:
Skriv svar

Återgå till "Barnafostran"