Om morgonvälling och schemahysteri: Jämställdhet i praktiken

Fritt pratforum för personligt vänskapskackel och allmänt diskussionsforum
chokladkaninen
Inlägg: 2604
Blev medlem: sön 16 mar 2008, 06:45
Ort: Uppsala

Om morgonvälling och schemahysteri: Jämställdhet i praktiken

Inlägg av chokladkaninen »

Idag på morgonen, när klockradion hade gått igång och Bebbo småtjoade från sitt rum i väntan på att vi skulle komma och hämta honom, puttade jag och min man på varandra för att den andra skulle göra det. Båda ville få tillfälle att ligga och dra sig några minuter och sedan börja dagen med en varm dusch istället för med välling och blöjbyte. :oops: Jag vann, och Pappa Chokladkanin vinglade yrvaket iväg för att hämta Bebbo. Men någon Glad Morgon var det inte fråga om, :roll: snarare en Jädrigt Tjurig Morgon, :shock: vilket Bebbo inte är dummare än att han genast snappade upp och började storgråta.... :cry:

För mig är det här en typisk manlig dominansstrategi: Kvinnor klarar inte att barnen kommer i kläm, och att, medvetet eller omedvetet, genom vilja eller försumlighet, låta barnen bli slagpåsar befäster mannen sin makt över kvinnan. Och det här händer alltså till och med hemma i mitt eget vardagsliv. Fast i liten skala då. I morse fick jag förstås störta upp i alla fall och hjälpa till att trösta stackars Bebbo medan maken fixade välling.

Anna W skrev så här till en annan mamma:
Indiemorsan skrev:J:s pappa har tagit saken i egna händer: han struntar i att ramsa, för han tycker inte att det hjälper. Han är inkonsekvent --- varpå jag får bära tillbaka barnet, lägga ner, ramsa och sen sitta på stolen.
Ramsans mål och mening är att betryggande överlämna barnet åt SÖMNEN, vilket inte kära pappa har förstått. Det är inte fråga om att den inte "hjälper" (mot vadå :?: ) utan om att den ömme fadern inte orkat bemöda sig om att 1) förstå vad den är till för, nämligen att bibringa barnet en känsla av absolut SÄKERHET i sin egen säng inför hela den goda, långa, sköna natten, 2) lära sig förmedla sin ramsa just så övertygande som den naturligtvis ska vara.

Resultatet av hans icke-engagemang och icke-insiktsfullhet - skulle varmt rekommendera honom att läsa krönikan "Säkerhet är trygghet", om ni nu inte har Internationella Sova hela natten-boken där kapitlen Säkerhet, Lugn, Njutning är de tre sesam-öppna-dig han förmodligen rentav skulle njuta av att verkligen FÖRSTÅ :!: - är alltså att DU får springa upp, springa in, sitta på stol och hålla på, (vilket ju också i längden är fullkomligt verkningslöst) därför att han, efter att ha följt minsta motståndets lag, lämpar över ansvaret och resten av jobbet på mamma.

Man kan tveklöst säga att detta är en patriarkal klassiker :roll:
Indiemorsan skrev: Jag behöver att vi är på samma linje i det här - han har ansvaret för sena natten och morgonen eftersom jag går upp vid fyra för att jobba flera dagar i veckan. Och jag har inte tid eller ork med nattvak, det måste funka!
Mycket för att inte säga det mesta måste vi kvinnor klara själva. Förlåt att jag säger det :oops: men så länge inte herrarna inser betydelsen av begreppet samarbete utan i stället ägnar sig åt mer eller mindre medvetet sabotage, må vara såväl ogenomtänkt, slarvigt som i bästa fall "välvilligt" (i deras egna ögon), får vi själva ofta nog ta tjuren vid hornen och säga ifrån, i ord och handling.


Det är också ofta man läser inlägg här på forumet på temat: jag försöker hålla schemat men min man förstår inte eller jag försöker sköta mitt barn enl Barnaboken men min man tycker det verkar krångligt. Detta är också PATRIARKATET, i dess vidriga lilla vardagslivsform. Sabotage, kan vi också kalla det. Mannen följer minsta motståndets lag, och kvinnan blir tvungen att acceptera kaos, eller styra upp det hela på egen hand.

Många har ju som ambition att leva jämställt - men att föda och uppfostra barn är ingen jämställd aktivitet. :shock: Tvärtom måste man jobba extremt hårt för att det ska bli det. Och då kan inget manligt smitande och lämna barnen i kläm:ande tolereras.

I vårt fall, i morse, efter att ha stått i duschen och tänkt ut det här inlägget, spände jag själv ögonen i Pappa Chokladkanin och klargjorde:
:!: Patriarkatet bor inte hemma hos oss!
:!: Barnen är inga slagpåsar, och du använder INTE dem för att hämnas på mig.
:!: Den enkla vägen ut är inte enkel, och du är lika ansvarig för scheman och logistik som jag.

Jag ville bara berätta denna lilla historia för att uppmuntra alla er medsystrar:
NED MED PATRIARKATET!
Mamma till :heart: Storasyster f feb 07
och :heart: Lillebror f okt 08
Fanny83
Inlägg: 299
Blev medlem: tis 04 aug 2009, 22:05
Ort: Stockholm

Inlägg av Fanny83 »

Å gud vad jag känner igen mig. Jag orkar inte ens skriva om hur vi har det hemma på morgonen. Kanske en annan gång. Nu ska jag ta upp Charlie.

VÄL RUTET!
Fanny, mamma till världens bästa Charlie, född april 2009.
Kalaskakan

Inlägg av Kalaskakan »

Här hade jag velat komma med ett och annat. Men jag kan inte.
PappaKlimp är mer Matriarkatisk än det motsatta.

MEN.
Det tog sina fighter. Mer innan jag fann AW. Herregud.. en gång stod vi och måttade varsitt slag, knytnävesslag mot varandra. Giganternas kamp, inte vackert var det då :oops:.
Så, det tog sina fighter, det tog att han åkte (på jobb) hemifrån i sina 13 veckor, att jag styrde, att han kom hem och såg slutresultatet. Det tog även att han la ensamleken åt sidan - OCH fick ta smällen därav, ty han då gick på föräldraledighet.

OCH.
Det tog sen att han också insåg och såg hur bra Klimp, och vi alla, mådde av rutinerna, den goda sömnen för att nu med Smulan vara så jämnställd.
Jag ger härmed min make en eloge - OCH - kan HAN så kan FLER!!
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Inlägg av TorsMamma »

Hej, väl rutet. LIte patriark kan jag känna igen även hon oss ibäand. Men oftast funkar det faktiskt och pappan är med på tåget. Just nu läser han fostran kapitlet i BB som toalett lektyr. Visst han läser inte hela, MEN han försöker faktiskt. Det skall han ha.
Men så var han pappaledig i 14 mån också så han hade liksom inget val mer än att få det och funka enl. BB. :lol:

Jag flyttar detta inlägg till kackel, då det inte handlar om så späda och små eller råd kring SM i detta fallet.

Kram alla medsystrar! :heart:
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Piggelin

Inlägg av Piggelin »

Beundran och respekt, Chokladkaninen! Wow. Min man är långt mycket mera BB-tänkare och -görare än jag (utan att han vet om det). Så jag kan inte säga att vi har det lika. Men ditt mod och din förmåga att formulera dig blir jag då rakt och rent avundssjuk på!

/P
TorpSara

Inlägg av TorpSara »

Edvards pappa är en solklar BB-pappa, men jagh jkänner så väl igen mornarna. När det är jobb, flyg att passa eller så, DÅ kliver han upp på sekunden. Men det har tagit honom rätt lång tid att komma dit hän när det är den andra plikten som kallar. Men nu är han där med den med. Efter rätt många rytande: "då går väl JAG upp då" från mig. :?
-Linda-
Inlägg: 96
Blev medlem: tor 18 sep 2008, 15:04
Ort: Stockholm

Inlägg av -Linda- »

Vilket bra inlägg Chokladkaninen! Du formulerar det hela så bra.

Hemma hos oss är jag tydligen något av en chef/arbetsledare. Men om två sitter och tittar osäkert på barnet när något ska göras blir ju inget gjort. Resonerade jag och tar därmed TAG i saker. Vilket merparten av mina kvinnliga vänner också verkar göra så visst är det en strategi.

Även om sambon verkligen vill väl och jag tror att det kommer att gå genom att stöta och blöta och inte ge sig. Det MÅSTE gå. Patriarkatet ska inte bo här heller, basta!
Mamma till finaste Harry
född 21 april 2009 (39+2)
Nillan
Inlägg: 459
Blev medlem: ons 24 okt 2007, 10:18

Inlägg av Nillan »

Tror också att det är många som känner igen sig! Och många män för den delen som behöver sig en spark i baken! :evil:

Men varför beter vi oss (båda parter) som vi gör?

Hos oss blev det stor skillnad (kom gradvis) efter att min man varit helt hemma en längre period (knappt ett år) med vår första dotter.

Nu ytterliggare två långa pappaledigheter (och mammaledigheter med för den delen :wink: ) känner jag mig inte längre som projektledaren i familjen.

Det låter präktigt men jag upplever det mesta kring hem och barn (numera!) som delat ansvar.

Vad jag vill säga är att jag tror att det går att förändra.

Och att en väldigt viktig del är att männen väljer (eller tillåts?) vara hemma helt längre tider med barn de med.....
Nillan, med tre fantastiska döttrar födda aug 01, juni 03 och okt 07.
Father A
Inlägg: 136
Blev medlem: fre 21 jul 2006, 09:59
Ort: Skåne
Kontakt:

Re: Om morgonvälling och schemahysteri: Jämställdhet i prakt

Inlägg av Father A »

chokladkaninen skrev:För mig är det här en typisk manlig dominansstrategi: Kvinnor klarar inte att barnen kommer i kläm, och att, medvetet eller omedvetet, genom vilja eller försumlighet, låta barnen bli slagpåsar befäster mannen sin makt över kvinnan. Och det här händer alltså till och med hemma i mitt eget vardagsliv. Fast i liten skala då. I morse fick jag förstås störta upp i alla fall och hjälpa till att trösta stackars Bebbo medan maken fixade välling.
Nu lägger jag mig inte i hela diskussionen :-) men det händer ibland att om barnen blir ledsna så blir jag irriterad om jag inte har förtroende att kunna hantera det. Jag tänker så här, kan mamma trösta så kan säkert pappa det också. Så kunde du gå och duscha under tiden.

Jag har svårt att tro att det finns en manlig dominansstrategi, men det kan vara en reaktion på att kvinnor har svårt att lämna förtroende till oss pappor när det gäller barnen. Ta t.ex. en sådan enkel sak som att välja kläder som barnen ska ha på sig. Jag tror många mammor lägger fram lämpliga kläder som passar i färg och väderlek i stället för att våga låta mannen göra det själv.

Jag tror på att man hjälps åt med allt och är väldigt tydliga med kommunikationen mellan varandra, det brukar få det mesta att fungera.

Anders
Pappa till två oktober pojkar, en -05 och en -07 Nu även en söt flicka i maj -09
allakantralla
Inlägg: 144
Blev medlem: ons 25 mar 2009, 14:54

Inlägg av allakantralla »

:thumbsup: Chokladkaninen:

:mrgreen: Du är på gång! [color=darkred]Hallelujah[/color]! [-o<

:heart: :heart: :heart:
Milo, född 20/1 2009 i vecka 37 - ögonblicklig och berusande kärlek!
Fanny, född 12/6 1996 - djupaste och allvarligaste kärleken tog tid på sig.
chokladkaninen
Inlägg: 2604
Blev medlem: sön 16 mar 2008, 06:45
Ort: Uppsala

Inlägg av chokladkaninen »

Hej igen, allihop! :D

Tack för alla fina inlägg! =D>
Det jag tänker när jag läser dem är att det är väldigt viktigt att skilja på struktur och person. För jo, jag anser visst att det faktiskt finns en manlig dominansstrategi. :shock: Däremot är jag ganska långt ifrån att tro att alla enskilda män medvetet skulle använda den. Pappa Chokladkanin gör det t ex inte. Och från era inlägg förstår jag - vilket jag f ö misstänkte redan innan - att många forumpappor inte heller gör det.

Dock: ÄNDÅ händer de här sakerna - tillfällena då mammorna ändå måste ställa upp till barnets beskydd (eller på något trivialt sätt för barnets välmående); i vårt fall kom Pappa Chokladkanin till nivån där han - istället för att koka välling, vilket skulle ha brutit den negativa spiralen - satte ned Bebbo på vardagsrumsgolvet och med anklagande tonfall sa: Men vad ÄR det för fel! Vad gråter du för! :roll: Och Bebbo grät ännu mer.... :cry: ](*,) Så, ja, jag räddade honom. Som kvinnor gör. O:)

Det är därför man måste försöka skilja på person och struktur: många män beter sig inte manligt dominant med flit MEN bara få lyckas undvika det helt, genom att medvetet arbeta mot att glida ned i strukturträsket. :-$ Ett bra sätt att bli medveten om de här sakerna är, som så många av er skriver, att dela på föräldraledigheten. Men, min uppfattning så här långt i alla fall, är att det är ett sätt att bli medveten om strukturerna så att man kan börja arbeta mot dem, snarare än ett sätt att lösa strukturproblemet helt. :mrgreen:

Och det här med att pappor tar ut så lite föräldraledighet (eller tillåts ta ut så lite föräldraledighet :shock:) måste ju bero på något, eller hur? I det enskilda fallet är det säkert lätt att förklara med ekonomiska hänsyn och andra viktiga omständigheter - men på samhällsnivå tyder det på att folk inte är medvetna om de patriarkala strukturerna, och inte är intresserade av att bli det heller. Förrän tillvaron brakar ihop. =;
Mamma till :heart: Storasyster f feb 07
och :heart: Lillebror f okt 08
TorpSara

Inlägg av TorpSara »

chokladkaninen skrev: Så, ja, jag räddade honom. Som kvinnor gör. O:)

Och det här med att pappor tar ut så lite föräldraledighet (eller tillåts ta ut så lite föräldraledighet :shock:) måste ju bero på något, eller hur? I det enskilda fallet är det säkert lätt att förklara med ekonomiska hänsyn och andra viktiga omständigheter - men på samhällsnivå tyder det på att folk inte är medvetna om de patriarkala strukturerna, och inte är intresserade av att bli det heller. Förrän tillvaron brakar ihop. =;
Och det är ju kvinnliga dominansstrategier. Båda två. Att ta över en situation med barnen och att "vilja vara hemma", som ju trots allt är den vanligaste orsaken till ojämnt uttag. Båda ger ju oss ett överläge. Så visst finns det mycket att göra, från båda håll.
Senast redigerad av TorpSara den fre 09 okt 2009, 13:16, redigerad totalt 1 gånger.
Piggelin

Inlägg av Piggelin »

Vist talat, TorpSara. Kvinnorna är i många fall det största hindret i frågan. Och det helt utan vare sig avsikt eller insikt!

/P
Kalaskakan

Inlägg av Kalaskakan »

...fortsätter lite in på ämnet "vad kvinnor gör".

Strax innan PappaKlimp kom hem när Klimp var liten, var jag till BUP-pyskologen. Vi pratade om mycket, om hur det skulle kännas när maken kom hem, hur jag skulle agera/reagera, hur vår vardag skulle kunna tänkas att bli.

Gång på gång frågade hon "Men KOMMER du då, att kunna lämna över allt ansvar till din man?". Med betoning på _kommer_.
Jag tittade lika förbryllat varje gång och gav samma svar som alltid "JA, det kommer jag. Han får göra på sitt sätt, han får lösa det jag får lösa. Kan jag så kan han".

Jag tyckte i ärlighetens namn att hon var ganska tjatig med den frågan och förstod då liksom nu att ifrågasättandet kom sig av att hon hade träffat triljoners mammor innan mig, som inte lyckades släppa alla tyglar till pappan när papporna gick på sina föräldraledigheter. De övervakade, kom med bannor, "Gör si, gör så, du gör fel, gör på MITT sätt, osv osv".

Många är också mina vänninor som ofta talar om hur "fel" deras män gör.
HÄR anser jag, att vi kvinnor biter oss själva big time i svansen, vi vill lämna över ansvaret, vi bannar våra män när de inte tar ansvaret men likförbannat är vi där, som en gam på deras nackar och talar om hur fel de gör och vill att de skall göra på VÅRT sätt.

Lite creizy så där.
blomman
Inlägg: 1775
Blev medlem: fre 28 apr 2006, 17:01

Inlägg av blomman »

Läser med stort intresse, men hinner inte gå in i debatten/diskussionen så mkt nu.
Håller med om att det handlar om både manliga och kvinnliga problem.

Men också handlar det väldigt, väldigt mycket om bristande kommunikation!

Även vuxna ska städa bort INTE när de pratar med varandra tycker jag.
"Jag vill INTE att det är såhär, jag vill INTE att du gör såhär, vi Patriarkatet bor INTE hemma hos oss..."
Eller ett konkret exempel som jag vet förekommer ofta:
"Det är aaalltid jag som går upp på morgonen, jag vill inte haaa det såhär, du får faktiskt göra nåt NÅNGÅNG " (kvinnan oftast)
Gnäll!
Om man istället säger:
"Nu känner jag att jag har gått upp mycket fler mornar än dig, kan jag få sova imorgon, det känner jag att jag behöver"

Och så SOVER man! Punkt!
GÅ INTE UPP, låt bli att gå upp och ta på dig offerkoftan, inte lita på att han (om så är fallet att det är han och inte hon) klarar sig själv...

Vi har haft en deal sen barnen föddes att jag faktiskt måste lita på att min sambo klarar barnen PRECIS lika bra som mig och inte falla in i kvinnomönstret att fixa allt. För det gör han!
Åker jag bort och jobbar skulle det aldrig falla mig in att tala om för honom vad han bör göra, eller på vilket sätt. Eller ringa hem och kolla om han packade matsäck till skolutflykten. Han skulle inte tillåta mig att göra det heller.
Har han en konflikt på något vis med barnen så löser de den, utan mig.
Hur ska de annars kunna ha en relation?
Ska jag vara nån slags vaktmästare för deras relation?

Jag tycker nämligen det är ganska oschysst att inte ha en rak, enkel kommunikation där man berättar hur man känner.
Och dessutom gå in och "rädda" situationen allt som oftast. För att sen gnälla över att man får göra allting jämt.

Vi kvinnor måste faktiskt släppa in killarna och inse att de också är offer för PATRIARKATET då och då.
Om en bebis skriker i ett rum med 1 kvinna och 15 män, då räcker samhället automatiskt över bebisen till kvinnan, även om hon aldrig hållit i ett barn förut.
Vi förväntas kunna allting om barn automatiskt och män inte alls.
Att växa upp i det klimatet skapar osäkra män och övertagande kvinnor.

Och det vänder man inte på genom att bråka eller skrika åt männen anser jag, utan genom att kommunicera!

Ta bort era INTE även i kommunikationen mellan vuxna, och lär er berätta hur ni känner istället för att anklaga varandra!
Skriv svar

Återgå till "Kackelforum"