Barnarecept
Barnarecept
Tänkte göra köttfärssås till Emil som snart är 7 mån men då är den stora frågan Hur gör jag? Kokar köttfärsen? Kan man i lite lök? Tomat?
Är det någon som kan hjälpa en väldigt okunnig kock?
Kram Susan
Är det någon som kan hjälpa en väldigt okunnig kock?
Kram Susan
Emil född 19 okt-05 och klok som en bok!
Sigge född 16 okt-07 och tuff som en Tigger!
Mika född 28 maj-09 och snabb som en raket!
Linus född 15 dec-10 och cool som en isbjörn!
Dipl. SHN-kurare!
Sigge född 16 okt-07 och tuff som en Tigger!
Mika född 28 maj-09 och snabb som en raket!
Linus född 15 dec-10 och cool som en isbjörn!
Dipl. SHN-kurare!
hej!
Du lagar den precis som du brukar, men UTAN salt Om du sen vill ha slätare konsistens kör du en stund med stavmixern. TIPS! Risoni är en underbar uppfinning...perfekt för små barnamunnar! Jag brukar hja i rotsaker och annat gott oxå..
Jag har lagat all barnmat själv så hojta igen om du vill, recept finns det
Kramar
/Fjällmor
Du lagar den precis som du brukar, men UTAN salt Om du sen vill ha slätare konsistens kör du en stund med stavmixern. TIPS! Risoni är en underbar uppfinning...perfekt för små barnamunnar! Jag brukar hja i rotsaker och annat gott oxå..
Jag har lagat all barnmat själv så hojta igen om du vill, recept finns det
Kramar
/Fjällmor
Kära Fjällmor, du är en guldgruva
Jag gjorde "vanlig" köttfärssås utan salt och så hittade jag en stavmixer i en låda Köket är Pappans domän, jag tvättar och fixar lite annat istället. Pappan lagar nämligen jättegod mat medan jag håller mig till de lite enklare uppgifterna i köket och de enklare maträtterna typ fil och flingor .
Trots mina bristande matlagningskunskaper så har jag faktiskt lagat all mat till Emil och han gillar det, äter som en häst om än en liten en .
Jag mottager tacksamt lite tips, råd och naturligtvis även recept på lämlig barnmat. Än så länge har jag lagat storkok och frusit in i iskuber. Så när det är dags för mat plockar jag ett par grönsakskuber, lite kött/fisk kuber och såskuber till detta får han potatis eller ris. Vi ska prova pasta idag till köttfärssåsen. Fruktpuré har jag också gjort och frusit in i iskubslådan. Väldigt praktiskt.
Vi har köpt några burkar barnmat men jag kan avslöja att Emil föredrar mammas mat Vilket gör mig mycket stol, går numerar runt som en tupp (höna ) och myser.
Kram Susan
Jag gjorde "vanlig" köttfärssås utan salt och så hittade jag en stavmixer i en låda Köket är Pappans domän, jag tvättar och fixar lite annat istället. Pappan lagar nämligen jättegod mat medan jag håller mig till de lite enklare uppgifterna i köket och de enklare maträtterna typ fil och flingor .
Trots mina bristande matlagningskunskaper så har jag faktiskt lagat all mat till Emil och han gillar det, äter som en häst om än en liten en .
Jag mottager tacksamt lite tips, råd och naturligtvis även recept på lämlig barnmat. Än så länge har jag lagat storkok och frusit in i iskuber. Så när det är dags för mat plockar jag ett par grönsakskuber, lite kött/fisk kuber och såskuber till detta får han potatis eller ris. Vi ska prova pasta idag till köttfärssåsen. Fruktpuré har jag också gjort och frusit in i iskubslådan. Väldigt praktiskt.
Vi har köpt några burkar barnmat men jag kan avslöja att Emil föredrar mammas mat Vilket gör mig mycket stol, går numerar runt som en tupp (höna ) och myser.
Kram Susan
Emil född 19 okt-05 och klok som en bok!
Sigge född 16 okt-07 och tuff som en Tigger!
Mika född 28 maj-09 och snabb som en raket!
Linus född 15 dec-10 och cool som en isbjörn!
Dipl. SHN-kurare!
Sigge född 16 okt-07 och tuff som en Tigger!
Mika född 28 maj-09 och snabb som en raket!
Linus född 15 dec-10 och cool som en isbjörn!
Dipl. SHN-kurare!
Åh, tack...
Va duktig du är!
=D> =D> =D>
Visst är det underbart när de föredrar mammas mat!
hmm...nu ska vi se vad jag har i mina gömmor mellan hjärncellerna.. :-k
Potatis & Ärtpuré med Olivolja
Potatis i bitar
frysta ärtor
vitlöksklyfta (tilltryckt)
örtkrydda ni gillar
svartpeppar
olivolja
vatten så det precis täcker
Kokas tills Potatisen är klar
Ta ur vitlöksklyftan
Häll av, men spara vattnet
Passera genom sil eller potatispress
Spä med spadet till önskad konsistens...
Tillsätt mer Olivolja vid servering
Voila!
Rotsakspuré
Morot, Kålrot, palsternacka (och ev. potatis)
vitlöksklyfta
örtkrydda
svartpeppar
olivolja
vatten så det precis täcker
Kokas tills rotsakerna är mjuka
Ta ur vitlöken
Häll av, men spara spadet
Mixa med staven
spä till önskad konsistens med spadet
Tillsätt mer Olivolja vid servering
Voila igen!
Vill du ha fler...
Kramar
/Fjällmor
p.s senast gjorde jag "chicken curry till Lillprins Lo"
Va duktig du är!
=D> =D> =D>
Visst är det underbart när de föredrar mammas mat!
hmm...nu ska vi se vad jag har i mina gömmor mellan hjärncellerna.. :-k
Potatis & Ärtpuré med Olivolja
Potatis i bitar
frysta ärtor
vitlöksklyfta (tilltryckt)
örtkrydda ni gillar
svartpeppar
olivolja
vatten så det precis täcker
Kokas tills Potatisen är klar
Ta ur vitlöksklyftan
Häll av, men spara vattnet
Passera genom sil eller potatispress
Spä med spadet till önskad konsistens...
Tillsätt mer Olivolja vid servering
Voila!
Rotsakspuré
Morot, Kålrot, palsternacka (och ev. potatis)
vitlöksklyfta
örtkrydda
svartpeppar
olivolja
vatten så det precis täcker
Kokas tills rotsakerna är mjuka
Ta ur vitlöken
Häll av, men spara spadet
Mixa med staven
spä till önskad konsistens med spadet
Tillsätt mer Olivolja vid servering
Voila igen!
Vill du ha fler...
Kramar
/Fjällmor
p.s senast gjorde jag "chicken curry till Lillprins Lo"
När de mina var mindre så lagade jag och en mamma ur föräldrargruppen storkok varannan månad och frös in, när barnen var större så lagade vi allt i ett
tex kalops,
korvstroganoff,
köttfärsrisotto,
chicken ala king,
Biffstroganoff,
torsk m äggsås,
spagetti o köttfärssås (allt utan salt)mm,mm
ibland gjorde vi några bottennapp tex rotsaksgryta med kålrot i eller creps m fyllning
till alla maträtter blandade vi i tex potatis, ris, pasta eller cous cous frös in i bullformar av aluminium tog fram 1-2 och tinade och hade en färdig lunch/middag.
Detta tyckte jag var super, blandade i lite fett vid upptiningen, jag lagade oftast mina egna favoriter ur "Vår kokbok" ingen avancerad matlagning här inte, utan vardagsmat/ husmanskost
//N
tex kalops,
korvstroganoff,
köttfärsrisotto,
chicken ala king,
Biffstroganoff,
torsk m äggsås,
spagetti o köttfärssås (allt utan salt)mm,mm
ibland gjorde vi några bottennapp tex rotsaksgryta med kålrot i eller creps m fyllning
till alla maträtter blandade vi i tex potatis, ris, pasta eller cous cous frös in i bullformar av aluminium tog fram 1-2 och tinade och hade en färdig lunch/middag.
Detta tyckte jag var super, blandade i lite fett vid upptiningen, jag lagade oftast mina egna favoriter ur "Vår kokbok" ingen avancerad matlagning här inte, utan vardagsmat/ husmanskost
//N
Storasyster sep 02
Lillasyster aug 04, kurade vid 4 månader.
Lillebror jan 07, standardmodell
Storasyster omkurad vid 2,5 år då vi hade tagit bort spjälsängen alldeles för tidigt.
Lillasyster aug 04, kurade vid 4 månader.
Lillebror jan 07, standardmodell
Storasyster omkurad vid 2,5 år då vi hade tagit bort spjälsängen alldeles för tidigt.
jahupp! där rök min kokbok!
Det är precis så vi gör...alla favvorätterna anpassas i konsistens till minstingens smak. Därmed kan alla storkok i huset göras "allt i ett". Jag slevar bara undan åt Lotass innan jag saltar
Underbart tillfälle till "gemensam kamp för överlevnad". Hela familjen är med och hackar/skrattar/river/krossar för glatta livet. Musiken är på. Vedspisen varm och full med storgrytor. Så gör vi flera rätter på en och samma gång... Och vilken njutning det är att öppna frysen sen!
Nu har vi varit i "allt i ett"-fasen ett tag. Men sen igår är det "kan SJÄLV"-fasen som råder d.v.s matas är helt uteslutet.
Så nu får mina goda rätter stå ett slag. Det är nämligen ENDAST sånt som lille herrn kan pilla i sig helt själv som duger [-(
Men det går ju det med!
Stor tallrik, allt uppdelat i 3 små högar, i lagom stora bitar..å då minsann! =D> \:D/ =P~
Men som sagt:
Jag HAR massor med recept, så om du vill så skriver jag.. Allt för de små (och inte så små!) barna
Kram på er alla matglada
/Fjällmor
Snälla Fjällmor,
SKRIV alla recpet du har och några till. Jag, och säkert fler med mig, tar emot dem med öppna armar. Hm, för att inte tala om våra små kära barn. Emil vill ha lite omväxling i sin kost säger han Och får Lotass så vill han också, hå de så.
Kram Susan
SKRIV alla recpet du har och några till. Jag, och säkert fler med mig, tar emot dem med öppna armar. Hm, för att inte tala om våra små kära barn. Emil vill ha lite omväxling i sin kost säger han Och får Lotass så vill han också, hå de så.
Kram Susan
Emil född 19 okt-05 och klok som en bok!
Sigge född 16 okt-07 och tuff som en Tigger!
Mika född 28 maj-09 och snabb som en raket!
Linus född 15 dec-10 och cool som en isbjörn!
Dipl. SHN-kurare!
Sigge född 16 okt-07 och tuff som en Tigger!
Mika född 28 maj-09 och snabb som en raket!
Linus född 15 dec-10 och cool som en isbjörn!
Dipl. SHN-kurare!
-
- Inlägg: 861
- Blev medlem: tor 25 nov 2004, 22:18
- Kontakt:
Snälla Fjällmor.... [-o< [-o< [-o<
öppna en recepttråd,.... här är en som totalt snöat in på makaroner och köttfärssås och thaimat,men det funkar inte riktigt vare sig i treåringens mun som äter makarroner,pulvermos, fiskpinnar och wienerkorv Eller hos lilla nybörjaren.
Dessutom borde lilltjejen få något annat än grönsakspureer, men eftersom hon är så kinkig så vågar jag inte riktigt prova.
Festmat är jag bättre på, oxfilé, gorgonzolasås, rostbiff mm sånt fixar jag, men hur ofta lagar man det till vardags?? Nästan aldrig.
ähum......såg just, det finns en tråd överst på sidan som fjällmor kan fylla på
öppna en recepttråd,.... här är en som totalt snöat in på makaroner och köttfärssås och thaimat,men det funkar inte riktigt vare sig i treåringens mun som äter makarroner,pulvermos, fiskpinnar och wienerkorv Eller hos lilla nybörjaren.
Dessutom borde lilltjejen få något annat än grönsakspureer, men eftersom hon är så kinkig så vågar jag inte riktigt prova.
Festmat är jag bättre på, oxfilé, gorgonzolasås, rostbiff mm sånt fixar jag, men hur ofta lagar man det till vardags?? Nästan aldrig.
ähum......såg just, det finns en tråd överst på sidan som fjällmor kan fylla på
Mamma till två barn som får Emil i Katthult att blekna
blogg om pyssel och allt därtill: krumelurans.blogg.se
blogg om pyssel och allt därtill: krumelurans.blogg.se
Ja det vore helt suveränt om du vill dela med dig av dina recept!! Gärna med så där detaljerad beskrivning om HUR man gör....jag kör med burkmat för jag känner mig totalt kass på att få till GOD barnmat men har ständigt dåligt samvete för att man "borde" laga själv.
/Myra
/Myra
Mamma till Joel född 0205 och Johanna född 0509
Myra, kan jag laga mat till Emil som han till och med föredrar framför köpt burkmat så klarar ALLA det, även du, jag lovar .
Kram Susan
Kram Susan
Emil född 19 okt-05 och klok som en bok!
Sigge född 16 okt-07 och tuff som en Tigger!
Mika född 28 maj-09 och snabb som en raket!
Linus född 15 dec-10 och cool som en isbjörn!
Dipl. SHN-kurare!
Sigge född 16 okt-07 och tuff som en Tigger!
Mika född 28 maj-09 och snabb som en raket!
Linus född 15 dec-10 och cool som en isbjörn!
Dipl. SHN-kurare!
Hej på er!
jahupp...är ni redo...?
Viggos RisiFrutti
Grötris
Havregryn
Vatten
Frysta Bär (efter smak! Lotass föredrar Hallon/Blåbär)
Mjölk
Grädde
Rivet Päron
Koka Grötris enligt receptet på förpackningen
MEN tillsätt x-tra vatten, frysta bär och smulade havregryn
när "risgröten" är klar-
spä med grädde
tillsätt rivet päron
koka upp
Frys in! Kan serveras varm (mellisgröt) eller kall (perfekt att ta med ut!) och det är mums med mosad banan därtill..
Päron kompenserar Blåbären, både för magens skull och smaklökarna.
Voila!
Kramar till alla matglad barn!
/Fjällmor
jahupp...är ni redo...?
Viggos RisiFrutti
Grötris
Havregryn
Vatten
Frysta Bär (efter smak! Lotass föredrar Hallon/Blåbär)
Mjölk
Grädde
Rivet Päron
Koka Grötris enligt receptet på förpackningen
MEN tillsätt x-tra vatten, frysta bär och smulade havregryn
när "risgröten" är klar-
spä med grädde
tillsätt rivet päron
koka upp
Frys in! Kan serveras varm (mellisgröt) eller kall (perfekt att ta med ut!) och det är mums med mosad banan därtill..
Päron kompenserar Blåbären, både för magens skull och smaklökarna.
Voila!
Kramar till alla matglad barn!
/Fjällmor