Mat tips tråd
Vi har provat vällingen och den var uppskattad. Jag har gjort den någon gång när vi inte riktigt har tid att göra gröt eller om han inte äter med oss på middagen och behöver en lite mer rejäl kvällsslurk. Annars äter vi ju mellan fem och sex och så får han lite (med betoning på lite) ersättning strax före sju.
Idag har vi varit hos doktorn. En trevlig dam som tog mamman (mig) på allvar. Hon lyssnade på vad jag sa om att vi provat olika ersättningar och sedan även provat yoghurt och han kräks och blir en aning prickig på halsen också.
Hon ville göra pricktest, men trodde inte att det skulle ge utslag, eftersom det mestadels var reaktioner från magen.
Och hon hade rätt. Pricktestet gav inget. Däremot var hon ändå övertygad om att han hade en allergi eller överkänlighet mot mjölkprotein.
Så det hon sa var att vi skulle fortsätta ge honom mjölkfritt i den mån jag gör det idag (jag ger ju NAN 1 HA och smör).
Sedan skulle vi komma tillbaka om åtta månader för att göra ett nytt test. Visar inte heller det något så skulle det bli ett blodprov också. Men hon rekommenderade att inte testa med mjölkprodukter själv under den perioden.
Som sagt, hon tog mig på allvar och det kändes skönt!
Det blev ju lite OT, men å andra sidan kräver det ju lite restriktiv kosthållning, så det passar väl in på sätt och vis.
/LO
Idag har vi varit hos doktorn. En trevlig dam som tog mamman (mig) på allvar. Hon lyssnade på vad jag sa om att vi provat olika ersättningar och sedan även provat yoghurt och han kräks och blir en aning prickig på halsen också.
Hon ville göra pricktest, men trodde inte att det skulle ge utslag, eftersom det mestadels var reaktioner från magen.
Och hon hade rätt. Pricktestet gav inget. Däremot var hon ändå övertygad om att han hade en allergi eller överkänlighet mot mjölkprotein.
Så det hon sa var att vi skulle fortsätta ge honom mjölkfritt i den mån jag gör det idag (jag ger ju NAN 1 HA och smör).
Sedan skulle vi komma tillbaka om åtta månader för att göra ett nytt test. Visar inte heller det något så skulle det bli ett blodprov också. Men hon rekommenderade att inte testa med mjölkprodukter själv under den perioden.
Som sagt, hon tog mig på allvar och det kändes skönt!
Det blev ju lite OT, men å andra sidan kräver det ju lite restriktiv kosthållning, så det passar väl in på sätt och vis.
/LO
Lotta, mamma till
Vera född januari 2004 Minikurad sommaren 2004
Ivar född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum
Vera född januari 2004 Minikurad sommaren 2004
Ivar född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum
Bra doktor du träffade, /LO. Och hon har rätt - de flesta mjölkproteinallergiker fångar man vare sig med prick- eller RAST-test (blodprov). Dessvärre. Utan det är klinisk diagnos som gäller. Vi har nu gjort IgG-test (får man bekosta själv) på Disa och inför testet fick hon mjölk i 2 dagar. Hela ungen vart rödprickig Så nu har vi provocerat ungarna i den här familjen för sista gången. Immunförsvaret tar så mycket stryk varenda gång, och huden tar lång tid på sig att bli fin igen - så nu får det vara bra.
Provade idag att baka nötbröd - helt fritt från några spannmål - från recept jag hittat på nätet. Jag lade till lite salt och kummin, för att det inte skulle bli för sött för min smak, och jag kunde tom lagt till mer. Jag tyckte det var gott, ungarna var superentusiastiska - eftersom det var de som rört ihop smeten - men tyckte inte alls att det var någon höjdare. Men något för mamman att festa loss på någon gång när brödtarmen suger ändå.
Provade idag att baka nötbröd - helt fritt från några spannmål - från recept jag hittat på nätet. Jag lade till lite salt och kummin, för att det inte skulle bli för sött för min smak, och jag kunde tom lagt till mer. Jag tyckte det var gott, ungarna var superentusiastiska - eftersom det var de som rört ihop smeten - men tyckte inte alls att det var någon höjdare. Men något för mamman att festa loss på någon gång när brödtarmen suger ändå.
Mamma till Stora guldklimpen född april -04 & Lilltufsan född feb -06
Jag pratade med en jobbarkompis idag som berättade att hennes systerdotter hade mjölkallergi som liten. Hon reagerade alltid kraftigt på alla tester, men en dag var det bara borta. Då var hon runt fem år.
Så det kan ju växa bort vad jag förstår.
Vi har inga allergier i släkten, så jag hoppas på att det ska försvinna här också.
Jag tycker inte det är så jobbigt, men det blir ju besvärligare när man är borta. Vill ju helst inte vara till besvär (jag har inte så mycket problem med det som min man).
Och vi äter ju en hel del grädde och ost i denhär familjen. Att förneka honom det känns trist, men det är ju bara att göra det. Än så länge äter han ju mestadels egen mat, men det dröjer ju inte så länge innan han kommer äta samma som vi.
Hoppas vi kan hålla liv i denna tråden, så vi kan ge varandra tips och råd
/LO
Så det kan ju växa bort vad jag förstår.
Vi har inga allergier i släkten, så jag hoppas på att det ska försvinna här också.
Jag tycker inte det är så jobbigt, men det blir ju besvärligare när man är borta. Vill ju helst inte vara till besvär (jag har inte så mycket problem med det som min man).
Och vi äter ju en hel del grädde och ost i denhär familjen. Att förneka honom det känns trist, men det är ju bara att göra det. Än så länge äter han ju mestadels egen mat, men det dröjer ju inte så länge innan han kommer äta samma som vi.
Hoppas vi kan hålla liv i denna tråden, så vi kan ge varandra tips och råd
/LO
Lotta, mamma till
Vera född januari 2004 Minikurad sommaren 2004
Ivar född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum
Vera född januari 2004 Minikurad sommaren 2004
Ivar född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum
Jag fuskade
I går kväll kokade jag upp havremjölk och bovetemjöl och hällde det i en nappflaska, sedan kokade jag vatten och hällde på termos. I morse hällde jag hett vatten i vällingblandningen. Klart!
Inget upp och koka på morgonen.
En sak jag funderar på är att den är otroligt mager. Hur gör man för att fetta till den? Jag funderar på om det skulle funka med smör. Eller kanske skulle man koka gee (smällt smör som man skummar av så bara fettet är kvar). Det är flytande.
Idag ska jag koka mat att ta med till farmor och farfar. Dit ska vi i helgen. Det får bli det som finns här hemma - ris, köttfärs, blomkål, majs och ärter skulle jag tro. Vitlök som kokar med. Någon annan krydda.
Så får det bli! Nu ska jag packa!
/LO
I går kväll kokade jag upp havremjölk och bovetemjöl och hällde det i en nappflaska, sedan kokade jag vatten och hällde på termos. I morse hällde jag hett vatten i vällingblandningen. Klart!
Inget upp och koka på morgonen.
En sak jag funderar på är att den är otroligt mager. Hur gör man för att fetta till den? Jag funderar på om det skulle funka med smör. Eller kanske skulle man koka gee (smällt smör som man skummar av så bara fettet är kvar). Det är flytande.
Idag ska jag koka mat att ta med till farmor och farfar. Dit ska vi i helgen. Det får bli det som finns här hemma - ris, köttfärs, blomkål, majs och ärter skulle jag tro. Vitlök som kokar med. Någon annan krydda.
Så får det bli! Nu ska jag packa!
/LO
Lotta, mamma till
Vera född januari 2004 Minikurad sommaren 2004
Ivar född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum
Vera född januari 2004 Minikurad sommaren 2004
Ivar född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum
Ivar tål smör. Det märker i alla fall inte jag något av.
Jo, jag köpte Yosa och gav honom i veckan, men GUUUD vad sött det var. Så nej, det får vänta till vi börjar med godis.
/LO
Jo, jag köpte Yosa och gav honom i veckan, men GUUUD vad sött det var. Så nej, det får vänta till vi börjar med godis.
/LO
Lotta, mamma till
Vera född januari 2004 Minikurad sommaren 2004
Ivar född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum
Vera född januari 2004 Minikurad sommaren 2004
Ivar född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum
Jag tror det är olika mycket socker i olika sorter. Jordgubb banan tror jag inte hade ngt alls? Provade också Vanilj men den kändes väldigt sockrig. Jag har inte ens tänkt på sockret utan bara letat efter mjölkfritt/gelatin etc och blivit blind för sockret . Men om man nu vill ha mjölkfritt lördagsgodis så finns det ett i Yosa.
bäbis Y 080106 1:a kurdag 22 maj 2008
bäbis S 100717 Standardmodellerad
bäbis S 100717 Standardmodellerad
/LO, lite inhopp från mig ang dina funderingar:
Ja, mjölkallergi växer vanligen bort. De flesta 3-åringar fixar mjölk. Min lille Hugo har ju varit så illa däran att han bajsade blod (vi fattade ingenting, bvc sa "orolig mage, minsann, ge honom a-fil!". Så forskade jag lite själv, uteslöt, tarmen läkte och allt blev bra. Han har hela tiden klarat saker med mjölk (en bulle, en glass) enstaka gånger. Principen för dessa små mjölkallerigker är hellre mycket enstaka gånger, än lite varje dag.
Men det finns de som inte klarar minsta gnutta.
Tillagat är oftast lättare än "rått". Och ju fetare, desto lättare att bryta ned (det blir mer fett på bekostand av mjölkproteiner i produkten då).
På senare tid har vi medvetet slarvat med Hugos mjölkrestriktioner. Han har fått ost, grädde, fet yoghurt och annat fett. Och det går bra!!! Inga reaktioner, som tidigare, då han blev lös i magen efter ett par tillfällen med mjölk.
Så det kan ju funka för Ivar redan nu med smör och grädde och sannolikt klarar han annat med mjölk i längre fram också.
Så hopp finns, absolut!!
Utifrån de råd jag har fått av läkare (både allerigspecialister och naturläkare) så kan man göra provokationer betydligt tidigare än efter 8 månaders uppehåll. Några veckor behöver tarmen för att läka, sen kan man provocera. Återkommer symptomen utesluter man igen. Provocerar igen, utvärderar. Osv.
Men det gör du ju som du vill. Jag tänker mest att ni är en familj som äter mycket mjölkprodukter och då kanske man gärna vill få det att funka. Och det KAN funka! Säger jag, den stora mjölkskeptikern...
För att fetta till vällingen brukar vi hälla i lite rapsolja. Det accepterar Herman, men inte Hugo. Båda får linfröolja på sked till frukosten (och kopiösa mängder olivolja i maten...), så fett får de i sig ändå.
Hoppas att det går bra för er!!
Ja, mjölkallergi växer vanligen bort. De flesta 3-åringar fixar mjölk. Min lille Hugo har ju varit så illa däran att han bajsade blod (vi fattade ingenting, bvc sa "orolig mage, minsann, ge honom a-fil!". Så forskade jag lite själv, uteslöt, tarmen läkte och allt blev bra. Han har hela tiden klarat saker med mjölk (en bulle, en glass) enstaka gånger. Principen för dessa små mjölkallerigker är hellre mycket enstaka gånger, än lite varje dag.
Men det finns de som inte klarar minsta gnutta.
Tillagat är oftast lättare än "rått". Och ju fetare, desto lättare att bryta ned (det blir mer fett på bekostand av mjölkproteiner i produkten då).
På senare tid har vi medvetet slarvat med Hugos mjölkrestriktioner. Han har fått ost, grädde, fet yoghurt och annat fett. Och det går bra!!! Inga reaktioner, som tidigare, då han blev lös i magen efter ett par tillfällen med mjölk.
Så det kan ju funka för Ivar redan nu med smör och grädde och sannolikt klarar han annat med mjölk i längre fram också.
Så hopp finns, absolut!!
Utifrån de råd jag har fått av läkare (både allerigspecialister och naturläkare) så kan man göra provokationer betydligt tidigare än efter 8 månaders uppehåll. Några veckor behöver tarmen för att läka, sen kan man provocera. Återkommer symptomen utesluter man igen. Provocerar igen, utvärderar. Osv.
Men det gör du ju som du vill. Jag tänker mest att ni är en familj som äter mycket mjölkprodukter och då kanske man gärna vill få det att funka. Och det KAN funka! Säger jag, den stora mjölkskeptikern...
För att fetta till vällingen brukar vi hälla i lite rapsolja. Det accepterar Herman, men inte Hugo. Båda får linfröolja på sked till frukosten (och kopiösa mängder olivolja i maten...), så fett får de i sig ändå.
Hoppas att det går bra för er!!
Tips med smöret
M¨ånga som är mjölköverkänsliga klarar ändå rent smör menar vår hoemopat.
Men om man är väldigt känslig kan man smälta smöret och sen sila bort de vita mjölkproteinerna och sen frysa smöret igen.
Det är ett hälsosammare alternativ än mjölkfritt margarin i så fall.
Men om man är väldigt känslig kan man smälta smöret och sen sila bort de vita mjölkproteinerna och sen frysa smöret igen.
Det är ett hälsosammare alternativ än mjölkfritt margarin i så fall.
Tack för era svar.
Vi kör lite mindre smör också nu, ett tag. Bara på mackan till frukost. I gröten och maten tar vi rapsolja.
Mjölkfritt margarin går fetbort *uerk* Smakar ingenting och har koncistens som smält plast (vilket jag bara gissar mig till )
Han har varit dassig i magen efter magsjukor och långvarit lösbajsande. NU vill vi vara friska resten av detta året
/LO
Vi kör lite mindre smör också nu, ett tag. Bara på mackan till frukost. I gröten och maten tar vi rapsolja.
Mjölkfritt margarin går fetbort *uerk* Smakar ingenting och har koncistens som smält plast (vilket jag bara gissar mig till )
Han har varit dassig i magen efter magsjukor och långvarit lösbajsande. NU vill vi vara friska resten av detta året
/LO
Lotta, mamma till
Vera född januari 2004 Minikurad sommaren 2004
Ivar född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum
Vera född januari 2004 Minikurad sommaren 2004
Ivar född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum
-
- Inlägg: 1083
- Blev medlem: lör 13 okt 2007, 20:08
- Ort: Bromma/ Stockholm
-
- Inlägg: 1083
- Blev medlem: lör 13 okt 2007, 20:08
- Ort: Bromma/ Stockholm
Måste bara puffa lite för mina fantastiska muffins, fria från mjölk, gluten och socker. Recept finns i bloggen!
http://rasmart.blogspot.com
Har även ett nytt glassrecept utan mjölk och socker. Gott passande i vårvärmen!
Go spis!
http://rasmart.blogspot.com
Har även ett nytt glassrecept utan mjölk och socker. Gott passande i vårvärmen!
Go spis!
Lät riktigt gott. Ska testa, måste bara köpa bakpulver.
/LO
/LO
Lotta, mamma till
Vera född januari 2004 Minikurad sommaren 2004
Ivar född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum
Vera född januari 2004 Minikurad sommaren 2004
Ivar född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum