Vissa saker på forumet fungerar inte perfekt - förklaring

Här hjälper vi varandra med användartekniska frågor om forumen
Skriv svar
/LO
Inlägg: 5038
Blev medlem: ons 24 nov 2004, 22:13
Ort: Norrahammar
Kontakt:

Vissa saker på forumet fungerar inte perfekt - förklaring

Inlägg av /LO »

Hej på er alla forumister!

Vi vill förklara lite varför det finns saker och ting som inte klaffar riktigt som det var tänkt.

Självklart vill vi att allt ska fungera smärtfritt men det ska sägas att alla som jobbar med sidan gör det ideellt och helt på sin fritid. För teknisk support står Alex, Sagomamma är administratör för forumet, Anna och jag svarar på inlägg och försöker hålla knas på att tonen är den rätta och att inlägg inte har hamnat helt fel. Sedan är det ju förståss alla ni andra som svarar som gör det möjligt att över huvud taget ha igång forumet

Det är tråkigt att det blivit så mycket strul i samband med ”nya forumet”. Anledningen att vi gjorde om sidan från början var för att den växer i en takt vi inte riktigt anade från början och det började bli ohållbart för alla oss som jobbade med den att på ett bra sätt kunna hålla efter den.

Förslaget var då att vi skulle göra om sidan på ett sätt som tillät enklare uppdateringar och klarade av en större expansion. Dessutom var det stora problem med säkerheten i forum och gästbok där attacker vid flera tillfällen stängde ner forumet och besudlade gästboken. En uppdatering skulle då även hjälpa till med säkerheten.

Den här gången handlade det ju inte bara om att göra en ny sida med lite nya funktioner utan det handlade om att så smärtfritt som möjligt föra över en aktiv webbplats med tusentals aktiva medlemmar och hundratusentals inlägg och skriverier utan att förlora något eller uppleva för långa avbrott. Inget som låter sig göras i en handvändning. Därför behövde vi professionell hjälp. Det är inte gratis, men en vän och kollega till en av oss gick med på att göra oss denna tjänst mot en kostnad som i dessa sammanhang är en struntsumma mot vad han fakturerar vanligtvis. Så vi var ju alla tacksamma. Han och Alex jobbade tillsammans under några veckor och därefter har Alex fortsatt på egen hand.

Till saken hör också att vi använder ett forum som är gratis på hemsidan. Alternativet är att betala flera tusen kronor i licenskostnader varje månad. Samma sak gäller allt vi bygger in i hemsidan. Med detta kommer att eventuella problem som uppstår får vi själva lösa och kan varken kräva någon hjälp från leverantörer eller hålla någon ansvarig för några fel.

Vidare har alla webbhotell (de som själva hemsidan ligger hos) olika säkerhetspolicys och kan orsaka diverse problem som man bara kan upptäcka i efterhand. Sådana problem är automatiska inloggningen i forumet, sökfunktioner och textlängder på krönikor. Alex har jobbat otaliga timmar med att lösa detta och han hoppas att det går så småningom, men kan inte garantera något.

Vill vi ha snabba lösningar och perfekta system som skräddarsys efter våra behov så måste vi samtidigt vara beredda på att betala summor i en helt annan division och betala någon för att vara webbmaster på heltid. Det finns inga genvägar för sådant.

Det system vi har nu låter oss ändå ha frivilliga som jobbar och kan hjälpa till att publicera saker på sidan utan att någon måste vara duktig på webbprodukiton. Vidare blir sidan anpassad för att expandera och att få mer avancerade butikslösningar för bokförsäljning med mera i framtiden.
Den har också ett helt annat skydd mot attacker utifrån.

Hoppas att detta kan ge en viss förståelse för hur det ligger till och att vi ändå kan fortsätta att hjälpas åt att hålla forumet öppet och trivsamt för alla som vill ha hjälp med att vara sina barns bästa vän.

/LO
Lotta, mamma till
:heart: Vera :heart: född januari 2004 Minikurad sommaren 2004 :sleep:
:heart: Ivar :heart: född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum
father of sons
Inlägg: 1369
Blev medlem: tis 07 dec 2004, 20:06
Ort: Stockholm

Inlägg av father of sons »

:D

Tack för informationen.

:D
Skriv svar

Återgå till "Teknisk Användarhjälp"