Tacksam för hjälp vid ledsna uppvak

Frågor och svar om att kura lite äldre barn
Skriv svar
Sofia82
Inlägg: 2
Blev medlem: ons 28 jan 2015, 02:55

Tacksam för hjälp vid ledsna uppvak

Inlägg av Sofia82 »

Hej
För tre år sedan kurade vi våran son som då va 6 månader gammal, det va de bästa vi gjort. Han har sedan dess sovit bra o är trygg i sin säng :D

För 16 månader sedan kom lillasyster till världen o vi började ganska snabbt införa bra rutiner för henne. Hon har alltid somnat själv o har sedan hon va 6 månader sovit i eget rum.
Allt gick så bra så vi kände att hon inte behövde kuras, men strax innan hon fyllde ett så vande vi henne med att springa in o ge henne nappen o la henne till rätta så somnade hon om direkt. Nappen o snutten blev även tillgänglig på dagen(som hon endast haft vid sovring innan)för att trösta en trött o gnällig tjej.
Detta ledde till att vi fick gå in allt mellan 3-15 gånger per natt o tillslut kände vi att vi inte stod ut mer och bestämde oss för att det va dax att kura, vilket vi gjorde 9 januari.
Första nätterna gick jätte bra o att ta bort nappen har inte varit något problem alls :D
Nätterna som följde gick bättre o bättre o hon sov till och med någon hel natt på uppföljningsveckan och vaknar men somnade om.
Men den senaste veckan har hon vaknat redan vid 22-tiden o ganska snabbt blivit ledsen, inte arg eller förbannad utan riktigt ledsen.
Vi har då provat att gå in lägga tillrätta o ramsa oss ut men detta har endast lugnat för tillfället. Känns som hon även går igång på ramsan istället för att lugna sig. Dessa nätter har det tagit 2-3 h innan hon somna om igenl :o läggningarna har som vanligt funkat jätte bra :D samma med dagskurserna än så länge :D
Vi känner inte att vi ramsat eller gått in i onödan frågan är om vi varit för sparsamma med kommunikationen?
Hur länge ger man bekräftelse? Alltid?
Ska vi ge en pangramsa så fort hon vaknar o sen ramsa om hon blir ledsen för att sen bekräfta vid tystnad? Eller hur ska vi bete oss?
Hennes schema:

7:00 morgon
7:30 Frukost gröt o smörgås
9:30 lättare mellis frukt
11:30 lunch husmanskost
12-14 sova middag alltid ute i vagn
14:30 mellis smörgås, frukt mm
17:30 middag husmanskost
19:00 gröt
19:30 sova

Hon är med i vardagssysslor, leker med oss o brorsan, besöker öppna förskolan, ute minst en gång om dagen oftast två.

Tacksam för svar, tips o råd
Vi längtar efter belöningen som är en glad utvilad familj :D
17 månader
Kurade 2015-01-09
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Re: Tacksam för hjälp vid ledsna uppvak

Inlägg av TorsMamma »

Hej och välkommen!

Gå gärna in under "kontrollpanelen/profil/signatur" och lägg in ålder, kurdatum m.m. i din signatur så blir det lättare att hjälpa dig när vi är flera. :D

Så, Ni ifrågasatte den goda sömnen!? Hon är riktigt ledsen? hon "går igång" på ramsan?

Ju mer man gör, desto mera förväntas man göra. För att barn skall göra "framsteg" krävs att vi som föräldrar gör "baksteg".

Sen gissar jag att ni börjar närma er 1,5 års förtrotsen, läs om detta i barnaboken! Då kommer ni förstå på ett annat sätt.

Sen tycker jag ni kör enl. lathunden natt 2-3 igen och gör nu nya baksteg. Går man in och lägger tillrätta, ger ramsan och sen går in betyder den bara "håll ut, jag kommer" typ. :roll: :wink:

Så även om de går igång på ramsan är man inte riktigt ledsen utan har frågor och är arg som man skall ha svar på, ditt jobb är att övertyga henne om att allt är precis som det skall vara och att hon klarar detta med ditt stöd UTANFÖR rummet! Läs lathunden, läs kapitlet säkerhet är trygghet och sen njutningen IGEN. Tryck på tillbaka knappen, gör lite första natten. mindre nästa natt, och mindre nästa natt osv... Har hon 100 frågor skall du svara med ramsan X4 (minst) 101 gånger, ibland får man jobba med den X6 eller X8, men hon skall ha för sig nöjda svar. Blir hon förbannad på ramsan måste du låta henne rasa av sig och sen tala om för henne med ramsan att allt är ok när hon är lugnare. Bekr. drar man ju ihop redan på 3-4 natten så kör den en natt eller två tills hon tystnar och fattar hur den funkar, sen drar du ihop den.
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Sofia82
Inlägg: 2
Blev medlem: ons 28 jan 2015, 02:55

Re: Tacksam för hjälp vid ledsna uppvak

Inlägg av Sofia82 »

Hej igen

Nu har det gått några nätter och de första natten gick jätte bra då hon sov en hel natt. Dom andra gick vi upp o ramsade 1 gång o hon somnade nöjt om :D
Men i natt vaknade hon vid 22-tiden i gen o kom inte till ro med ramsan, vi hade en lång diskussion i 2h. Ena stunden är hon arg, förbannad o sen jätte ledsen, sen lugnar hon sig en stund för att sen gå igång igen :(
I natt gick jag tillbaka som du sa till natt 2 o försökte svara på alla dessa frågor o körde även med bekräftelsen.

Både jag o min sambo känner hos självsäkra o har attityden på rätt ställe men vi förstår inte vad vi ska göra just nu :(
Vet att man inte ska jämföra barn och att storebror va sex månader när vi kurade honom men där gick allt mycket smidigare, där jobbade vi mest med vargtimmen.

Du pratade om förtrots vi börjar tro desamma, sen vi började med kuren har hon blivit mer envisare än innan, ( kanske pga att hon har mer energi nu) det är en vilja av stål vissa stunder.
Påklädning, tandborstning, blöjbyte är en kamp dom flesta dagarna :(
Tror du det är trots på natten oxå? Hur ska vi i så fall bete oss?
Eftersom hon vissas nätter sover jätte bra(kan somna om själv o även somna vid ramsnickare) o sen kommer dessa vaken nätter?
Ska vi forsätta från dag 3 nu o sen minska aktiviteten på natten även om hon inte lugnar sig med ramsan?
Vi har läst o läst men känner ändå att vi är säkra på att vi gör rätt därför lite frustrerande att det inte gått bättre efter så lång tid?
Eller är det bara att forsätta o rida ut stormen eller som sagt har vi missat ngt?

Tack på förhand, väldigt tacksam att ni finns här för oss mammor o pappor o framförallt våra barn :D
17 månader
Kurade 2015-01-09
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Re: Tacksam för hjälp vid ledsna uppvak

Inlägg av TorsMamma »

Hej,

Ja det är trots på natten också, hon ställer nya, svårare frågor och kräver klara trygga svar. Ert jobb är att förse henne med detta. Läs om förtrotsen i BB en extra gång. Våga fortsätta jobba med enbart ramsan och ge betryggande svar den vägen. Detta kan pågå en tid, inget försvinner för att man har "kurat" ett barn utan frågor ställs på vägen, oftast i utvecklingsfaser. Då gäller att man står på sig och visar att inget är ändrat och att allt är som det skall. Våga ha diskussionen med ramsan, men överanvänd den inte, utan låt henne säga sitt, bli arg osv.. avvakta och använd ramsan utanför rummet.
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Skriv svar

Återgå till "Forum om kurbarn äldre än ett år "