inflyttning av okurad 2,5 år storasyster till kurad 7 mån

Frågor och svar om att kura lite äldre barn
Skriv svar
Jojolinacarm
Inlägg: 19
Blev medlem: tor 08 jan 2015, 22:01

inflyttning av okurad 2,5 år storasyster till kurad 7 mån

Inlägg av Jojolinacarm »

Hej

Som rubriken lyder. Har även en annan tråd här på forumet för 7 månader lillasyster som kuras och nu är inne på sista natten av uppföljningsveckan. Fortfarande inte helt gnisselfritt, men på god väg och jag är övertygad om att vi kommer lyckas med henne.

Nu till den svåra delen av projektet :wink:
Storasyster är 2 år och 7 månader och har som sagt ej kurats.

Kort sömnhistorik för henne:
0-14 månader
Som mycket dåligt med massa uppvak, amning, sen välling, vaggning. Las i sin säng i vårt sovrum, men kom alltid över på natten
Vid 14 månader 5 minutersmetoden. Framgångsrik fram tom första efterkommande förkylning då hon fick komma in i vår säng...
14-23 månader: läggs alltid i sin spjälsäng mellan 19/19.30. Vaknar minst en gång per natt. I bästa fall somnar hon om där men oftast in i vår säng.
23 månader fram tom idag:
En månad innan lillasyster kom ställde vi in en bäddsoffa i hennes rum där pappa sov på natten ( för att jag och lillasyster skulle få vara ostörda i vårt sovrum). Från och med då ville hon såklart varje natt vid uppvak över i bäddsoffa till pappa. Vilket vi tyvärr tillätt...

Dagsläget:
Från och med att vi började med kuren för lillasyster för 10 dagar sedan sover storasyster i vårt sovrum i sin resesäng. Eller rättare sagt: läggs där, men kommer alltid över till oss under natten. Drömmer för tillfället otroligt mycket mardrömmar och vaknar till mellan 3-10 gånger med gråt och ropar till. Rätt lätt att få att somna om med kram och lugnande ord.

Schema
Hon hade ett mer uppstyrt schema när hon var yngre, men ju äldre hon blev desto mer släppte vi på det..-
Men ser ut ungefär såhär:
Uppstigning någon gång mellan 6.30-7.00
Frukost, förskola mellan 08-16 ( lunch mellan 11-12, sova ca 1 h och mellis 14 vilket vi även följer på helgerna ungefär)
Middag 18
Bad och nattmacka med lillasyster 19
Sagoläsning och avslutande sång i vårt sovrum och läggning i resesäng där 19.30

Status läggning
Efter att saga är avslutad pågår vanligtvis "tjat och gnat" om vatten, mer sång, dörren öppen, frågor av alla de slag i ca 10 minuter. Vi går in eller står i dörröppningen 2-3 gånger och upprepar att det nu skall sovas. Hon får aldrig gå upp igen, dock kan sång repeteras, vatten hämtas mm.

Frågorna
När kan vi flytta in storasyster till lillasyster? Antar att lillasyster måste kunna sova hela nätter först?

Hur skall vi gå tillväga Flytta ut lillasyster till vårt sovrum och kura storasyster ensam i eget rum? Vill ju verkligen helst slippa flytta lillasyster när hon äntligen är färdigkurad i eget rum...Vi bor i en trea, så det finns inget annat alternativ än dessa två

Om vi skall kura henne i hennes rum när lillasyster sover där inne: hur skall vi göra med läggning? Lägga stora eller lillasyster först?

Hur skall nattuppvak för storasyster hanteras? Enbart ramsa från början, eller till en början solfjäder? Hon drömmer som sagt mycket mardrömmar, så kommer behöva lugnas/ tröstas.

Ser fram emot alla era kloka tips!
Jojolinacarm
- Carmen 140611. Kurstart 3 januari 2015
- Betty 120605. Kurstart planerad 20 januari 2015
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Re: inflyttning av okurad 2,5 år storasyster till kurad 7 må

Inlägg av TorsMamma »

Hej,

När lilla är färdigkurad kan man kura stora i samma rum, hon kommer inte att störas. Man ramsar dem båda över samma kam så att säga.

Men ni måste verkligen ha kolsvart i sovrummet, de skall inte kunna se varandra, ibland får man ställa en skärm mellan sängarna så de inte ser varandra.

Läs sen på ordentligt här på stora kurforum och i boken. Man håller tiderna på marginalkvarten! Min son är 8 och lägger sig fortfarande 19, lägg dem samtidigt och ramsa dem båda över samma kam. På sin höjd kan man behöva lägga den stora 30 min före den lilla en tid. Då får hon tid på sig att varva ner och lägga sig.

Glöm inte att inte ha någon "skärmtid" 1 timme innan läggning. Dvs. inga datorer, inga tv, utan gärna levande ljus och inga starka lampor tända. då kommer melatoninet igång bättre.

Ta fram en plan. men en 2,5 åring behöver 12 tim natt och minst 45 min dagslur.
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Skriv svar

Återgå till "Forum om kurbarn äldre än ett år "