Är OMSTART möjlig

Frågor och svar för dig som tänkt genomföra eller genomför kuren.
Gullerika
Inlägg: 52
Blev medlem: tis 28 dec 2010, 19:37

Är OMSTART möjlig

Inlägg av Gullerika »

Hej.

För fyra år sen kurade vi storasyster med bravur och det var som att hitta guld. Hon fattade direkt och det var som att få livet tillbaka efter att hon vaknat och velat snutta en gång i timmen.

Nu när lillebror kom till världen i somras, hade jag goda intentioner att försöka få rutiner att sitta tidigt, men jag blev deprimerad och ork har inte funnits. Han har sovit okej emellanåt, men skrek hela dagarna de första tre månaderna och tillslut var det bara gungning och sova på mamma som gjorde att han sov alls. Jag slutade amma tidigt för han verkade aldrig nöjd och när jag gjorde det och började med ersättning var det en glad kille som växte fram. Han var väl hungrig!!! Men med det sagt så var väl sömnmönstret redan förstört och vi har bara inväntat julledighet för att kunna köra.

Vi är supertaggade, både min man och jag, men jag tror att vi blev lite övermodiga och förväntade oss att det skulle funka som med syrran. Så orättvist eftersom lillebror är helt egen. Sen har han faktiskt sovit ok på mig vilket gör att situationen är annorlunda, syrran sov ju knappt alls så hon tyckte det säkert var tokskönt att få sova medan lillebror var "nöjd" med arrangemanget även om föräldrarna inte fick bra sömn.

Men till saken - det funkar inte. Och det är inte metodens fel - det är vi som har sabbat.

Vi började när han kom ur en förkylning, som dag två eskalerade och han blev så tät att han hade svårt att andas trots nässug och koksaltlösning. Han har samma tendenser som syster till att få falsk krupp och vi har varit inne på akuten men allt är ok. Detta tillstånd gjorde då att vi nog buffade lite för mycket för att han skulle lugna sig och inte skrika upp sig för att sen bli så slemmig och få svårt att andas.

Förkylningen har hängt i, han har sovit ok några nätter, tredje natten 8,5 timmar, men sen har det liksom inte funkat och vi har buffat för mycket helt enkelt. I början tror jag han sov de längre delarna enbart för han var såååå trött, och nu är det inte fallet och då krävs något mer.

Han svarar sådär på ramsan, men jag känner att det finns där, men behöver börja om och ta kommandot som en förälder ska.

Men jag känner att GÖR OM GÖR RÄTT är på sin plats. Hur skulle vi i så fall gå tillväga? Gör man avbrott i metoden några dagar för att börja om?

Såå tacksam för svar - känner mig uppgiven över min egen dumhet men tänker att mitt nyårslöfte skall vara att vara snäll mot mig själv så jag tänker att jag får en chans till.

:)

Gott nytt sovande år!
Ulrika
Ruth född 13 juli 2010
Sixten född 16 juli 2014
Gullerika
Inlägg: 52
Blev medlem: tis 28 dec 2010, 19:37

Re: Är OMSTART möjlig

Inlägg av Gullerika »

Just det, schemat ser ut som följer:

7.30 Vakna
7.30 MAT

9.45-10.30 VILA (ute)
10.30 MAT

12.30-14.00 VILA (ute)
14.00 MAT

16.15-17.00 VILA (ute)
18.45 Bad och holabaloo med syrran
19.00 Mat (nattslurken)
19.30 Skrattet till go'nattet och SOVA
Ruth född 13 juli 2010
Sixten född 16 juli 2014
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Re: Är OMSTART möjlig

Inlägg av TorsMamma »

Hej och välkommen!

Det framgår inte hur gammal lillebror är? Skriv gärna detta i din signatur. :wink:

Nu till schemat, jag gissar att du har en "middag" med också i det schemat? :lol:

Sen är det mat, mat och mera mat som gäller. Inte ersättning utan 2 riktiga måltider med riktig mat och här gäller det att mata fort, fort, fort. En 6 mån behöver extremt mycket mat.

Sen är ni ju fast i buffträsket, läs gärna under våra favoriter om det. Ni behöver hitta attityden till att starta om kuren, det enda är att den kan ta lite längre tid på andra försöket och lite envisare, han vet ju liksom att det finn buff nu. :roll: :shock: 8)

Så tryck på omstartsknappen, men läs, läs, läs först. Hitta en plan och kör från början, våga buffa MYCKET mindre och i värsta fall använder man solfjädern istället för allt buff. Det tar längre tid att lugna men skall vara effektiv om ni inte överanvänder den för mycket.

Höj huvudändan på sängen så den är ca 7cm högre med hjäp av en planka eller annat under sängbenen. Lägg honom på mage så snoret rinner ut och våga ha tillförlit att han inte måste somna till varje pris av buffning utan ert jobb är att lugna och jobba med ramsan, få till en dialog.
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Gullerika
Inlägg: 52
Blev medlem: tis 28 dec 2010, 19:37

Re: Är OMSTART möjlig

Inlägg av Gullerika »

Hej,

stort tack för snabbt svar. Då startar vi om i den bemärkelsen att buffet måste bort. Nu är han nästan snorfri så jag ser inte att det skall vara några problem.

Givetvis äter han middag kl. 17.00 oxå. Han äter inte ersättning utan välling och börjat med smakisar men vi kommer att fortsätta framåt med mer mat.

Vi återkommer med uppdatering.

Återigen stort tack och Gott Nytt År!
Ruth född 13 juli 2010
Sixten född 16 juli 2014
Gullerika
Inlägg: 52
Blev medlem: tis 28 dec 2010, 19:37

Re: Är OMSTART möjlig

Inlägg av Gullerika »

Hej igen,

jag har en fråga gällande att han sover i vagn ute på vilorna - finns det något motsvarande solfjädern (som krisverktyg) för vagn eller är det bara vangning och ramsan som gäller? När han skriker upp sig och blir vansinnig kör jag en eller två vagningar och sen ramsar jag och betydligt mer än jag gjort tidigare, men tycker det är svårt att inte ha något mittemellan-verktyg om du förstår vad jag menar.

Ps.Han har tidigare sovit på rygg, vände sig igårkväll till mage och sov 7,5 h i sträck. :shock: Sedärja. Det tog visserligen 2 h att få honom att somna om men det var väl för att jag nästintill tog bort buffningen.

Tacksam för svar
Ullis
Ruth född 13 juli 2010
Sixten född 16 juli 2014
Gullerika
Inlägg: 52
Blev medlem: tis 28 dec 2010, 19:37

Re: Är OMSTART möjlig

Inlägg av Gullerika »

Hej igen,

gällande omstart. Hur gör man, pausar man, eller fortsätter man som man gör nu tills man omgrupperat, läst på och redo att trycka på omstartsknappen?

Hur skulle en paus se ut i så fall. Tidigare sov han på mig och det är ett skitalternativ, mot nu, när han åtminstone sover 8 h i sträck i egen säng även om det krävs en del buff och solfjäder för att hitta dit.

Nu är denna mamma ännu mer sliten, eftersom jag vet att jag fuskat och sabbat själv, har jag ju inte nödvändigtvis gått till bättre eftersom han ännu inte sover hela natten och kan ramsas till sömn.

Men jag skall tagga till och köra en omstart men måste få lite fingervisning vad vi gör tills dess rent fysiskt.

Tacksam för svar :)
Ruth född 13 juli 2010
Sixten född 16 juli 2014
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Re: Är OMSTART möjlig

Inlägg av TorsMamma »

Hej, Nej det är inte så mycket man kan göra, utan när man trycker på omstartsknappen får man liksom ta det jobbiga då tycker jag.

Försök att inte buffa när du gör omstart utan gå över till solfjäder, inte lika skönt inte lika effektivt men han skriker inte ensam och det måste du ha i åtanke även om han skriker i 1 timme första nätterna. jag skulle stå med solfjädern istället för buff första natten. Men det är jag det. :)
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
annawahlgren
Upphovskvinna SHN-kuren 1942-2022
Inlägg: 15366
Blev medlem: mån 22 nov 2004, 22:46
Ort: Gastsjön

Re: Är OMSTART möjlig

Inlägg av annawahlgren »

(PS Nu skrev visst Torsmamma och jag samtidigt, men ur helt skilda perspektiv :lol: Så kan det gå! Det är väl trevligt? :mrgreen: )

:D Hej kära Gullerika :P

Nu har en natt gått förbi häremellan som du gärna får berätta om. Kanske har du insett att du förmodligen inte alls behöver göra paus i stor stil och gruppera om och planera omstart och allt vad du ser framför dig med blandade (och framför allt trötta) känslor :?:
Gullerika skrev:Tidigare sov han på mig och det är ett skitalternativ, mot nu, när han åtminstone sover 8 h i sträck i egen säng --
Är det inte rätt fantastiskt :lol: Varför inte se det som ett strålande framsteg på vägen! Tålamod, tålamod :idea:

Dessutom hjälper han ju till "rent fysiskt" - han ger dig "lite fingervisning" som du ber oss om. Han vände sig till mage, den hjälpsamme lille herrn =D> Och sov genast bättre.

Tack för att du inte hindrade honom. Och varför skulle du ha gjort det? "Tidigare sov han på mig" - mage mot mage, eller hur :?: För du försökte väl inte lägga honom på rygg på din mage och förvänta dig att han skulle sova finemang så? :lol:

Han har traskat vidare i ullstrumporna, bildligt talat. Han har släppt taget om mammas bröst/mage som madrass. Sängmadrassen duger precis lika bra. Kanske t o m bättre? Spelar ingen roll, han tror redan att han "alltid" sovit i egen säng. Han går vidare i världen. Gör det du också! Ser du hur han hjälper till?
Gullerika skrev:Nu är denna mamma ännu mer sliten, eftersom jag vet att jag fuskat och sabbat själv, har jag ju inte nödvändigtvis gått till bättre eftersom han ännu inte sover hela natten --
Kunde han, den lille, skulle han banna dig för att du känner och tänker så destruktivt och självanklagande. Gör inte det :!: Det leder ingenstans :cry: Denna hans enda söta mamma ska vara allt mindre sliten för var dag(och natt) som går nu. Säger han genom mig, eftersom han inte kan så bra själv :P

Han är ju på så god väg. HAN anklagar dig inte. Han använder sig tacksamt av de goda förutsättningar du ger honom att sova så gott! Låt det ta den lilla tid det tar. Överarbeta inte, verktyga dig inte sönder och samman - det här barnet kan du med förlitan känna mycket stort förtroende för, vågar jag slå fast. Gör det. Som han för dig :!:

I det förtroendet kan du överlämna mycket åt honom själv. Du ska få se. Lär dig vänta, tacka och ta emot - med ett leende :P


O:) :heart: :sleep:
:D Nio barn, arton barnbarn, tre barnbarnsbarn och några tusen nästanbarn :!:
Anna Wahlgren 6 Oktober 1942 - 7 Oktober 2022
Gullerika
Inlägg: 52
Blev medlem: tis 28 dec 2010, 19:37

Re: Är OMSTART möjlig

Inlägg av Gullerika »

Hej igen,

tack Anna för pepp och bekräftar sånt jag vet men liksom inte kan övertyga mig själv om, klassiskt dåligt-samvete-mamma-syndrom :roll:

Vi har ännu inte omstartat utan förberett oss och läst på för att köra inatt.

Vill bara gärna ha bekräftat att jag förstått några saker rätt:

1. Då man skall lugna är det solfjädern som gäller, stå och hålla över ryggen inte röra händerna, tills han lägger sig ner och blir lugn, nästan somnar för att sen ramsa och gå ut?
Jag lägger alltså inte tillrätta mer än EN gång och sen väntar jag ut honom, den tid det tar.

(Känslan här är ju att man "håller fast" och inte gör något, men där tar jag fasta på det du skrev TorsMamma, att han inte är själv!!)

2. Om han sen vaknar och jag ramsar men han inte blir lugnt efter ett antal ramsor, gå in och ge beskedet på nytt och solfjädra?


Vi har fått honom att somna ute på vilorna, men nu de senaste två dagarna har han blivit vansinnig och inte ens vagning lugnar honom. Somnar han så vaknar han var 10:e minut och vill inte veta av ramsan. Här hade jag velat ha ett verktyg som liknar solfjädern, men har inte sett att det finns något? Vi börjar fundera om det är ryggläge som stör honom, och eftersom det är begränsad rörlighet kanske det är innesova som gäller, i alla fall tills det sitter?

Vad tror ni?

Ps. förövrigt äter han de senaste dagarna så han börjar bli riktigt tjock och go' precis som vi vill ha det :)

Stort tack för ert stöd och hjälp!

Kram Ullis
Ruth född 13 juli 2010
Sixten född 16 juli 2014
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Re: Är OMSTART möjlig

Inlägg av TorsMamma »

Hej, ja solfjäder är "hålla fast" i princip. Han skall inte "lägga sig ner" utan du håller ner honom, ja, han blir jättearg. Mega arg. Tyvärr så är det de första dygnen. Nej, du skall inte jobba med ramsan den första natten bara utan den säger du på väg ut ur rummet och sen in igen om du behöver och ramsar. Du trycker ju på omstartsknappen.

Läs boken, läs lathunden!

ja man kan göra solfjäder i vagn, men är den trång och ligger på rygg är det oftast inte poppis alls, därför hade jag säng och resesäng när vi var borta. ;)
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Gullerika
Inlägg: 52
Blev medlem: tis 28 dec 2010, 19:37

Re: Är OMSTART möjlig

Inlägg av Gullerika »

Tack för svar.

Vad gäller vilorna ute har vi ju valt att ha dem i vagn just för att han skall få frisk luft och känner att det inte går att lägga i vinteroverall på mage när man knappt kan röra sig.

Vi kommer att köra i sängen från och med nu på vilorna dagtid för att se om det blir bättre.

Håll tummarna :)
Ruth född 13 juli 2010
Sixten född 16 juli 2014
Gullerika
Inlägg: 52
Blev medlem: tis 28 dec 2010, 19:37

Re: Är OMSTART möjlig

Inlägg av Gullerika »

Hej,

första vilan avklarad inomhus.

Visst är det samma procedur som natten, fast utan hel mörkläggning och annan ramsa såklart?

Han somnade efter fem minuter och sov jättegott.

Natten gick som förväntat, bökigt att somna, men sen vaknade han inte förrän närmre fyra och däremellan hade han ropat till ett par gånger men somnat om själv, jag ramsade inte ens. Använde mig av Lathunden på nätet så jag satt och läste hela tiden för att "bekräfta" för mig själv att jag inte gjorde några utsvävningar.

Så nu har jag lite nystärkt självförtroende och fortsättningen kommer att gå kanon. Återkommer säkert med mer frågor :lol:
Ruth född 13 juli 2010
Sixten född 16 juli 2014
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Re: Är OMSTART möjlig

Inlägg av TorsMamma »

Låter perfekt! :mrgreen: =D>
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Gullerika
Inlägg: 52
Blev medlem: tis 28 dec 2010, 19:37

Re: Är OMSTART möjlig

Inlägg av Gullerika »

Hej,

nu börjar det ordna upp sig och i förrgår natt sova han hela natten. Vaknar än så länge gärna en gång efter insomnandet som nu bara tar nån minut med ramsa och det tänker vi försvinner bort allt eftersom.

Nu har vi märkt att han inte är så trött när han skall sova första vilan och istället gärna skriker en kvart- tjugo minuter istället. Det känns inte som att det har med ramsa att göra för vid de andra tillfällena somnar han ganska omgående - behöver vi revidera schemat kanske?

Schema ser ut så här:

7.30 VAKNA och äta välling!
+ gröt

9.45-10.30 VILA
10.30 VAKNA och äta välling + fruktpuré

12.30-14.00 VILA

14.00 VAKNA och äta välling + mat + fruktpuré

16.15-17.00 VILA

17.00 VAKNA + välling och gröt
18.40 Bad

18.50-19.10 Nattslurk
19.10-19.30 Skrattet till go'natten

19.30 LIGHTS OUT!!

Kan ni hjälpa oss?

Ullis
Ruth född 13 juli 2010
Sixten född 16 juli 2014
HÖNSMAMMA
Inlägg: 382
Blev medlem: ons 19 jul 2006, 23:06
Ort: Sundsvall, Matfors

Re: Är OMSTART möjlig

Inlägg av HÖNSMAMMA »

Hejsan!

Visst är det fantastiskt när barnet sover hela natten?! Lite knorr då och då gör ju inget eftersom vi tack vare Anna har den magiska ramsan. 8)

Jag tänker att det kan vara så att nu när han sover hela natten så tror han att han är pigg och har svårt att komma till ro vid förmiddagsluren? Jag skulle nog ge det ett par, tre dagar till innan jag skulle justera schemat, som jag för övrigt tycker ser bra ut. Om det är möjligt kan ni ju prova att ha förmiddagsluren i vagnen ute, då det kan vara enklare för honom att komma till ro där. Jag kör alltid krångliga lurar i barnvagnen ute, för då kan jag promenera med vagnen när det gnölas och protesteras och stå still när det tystnar för att barnet ska få chansen att somna på egen hand.

Njut av era framgångar och tänk vad skönt att han sover hela natten! =D>
/Kristiina
En Mr A född juli -05, kurad feb -06
En Ms L född juni -07, standardmodellad i Gastsjön aug -07
En Ms M född feb - 14 (prematur 6-7 veckor) standardmodellad redan på sjukhuset. ;)
Skriv svar

Återgå till "Forum om kurbarn mellan 4 och 12 månader"