15 månader, vill inte sova i sin säng

Skriv svar
fannyanders
Inlägg: 19
Blev medlem: mån 06 jan 2014, 18:37

15 månader, vill inte sova i sin säng

Inlägg av fannyanders »

Hej.

När vår son var 6 månader vägrade han sova i sin säng, han vaknade minst en gång i timmen och på dagarna sov han enbart i vagnen om vi var ute och gick. Vi kurade och den fjärde natten som han 12 timmar! Sedan dess har han sovit jättebra, både på dagen och på natten, och även vi föräldrar har fått den sömn vi behöver. Självklart har vi stött på farthinder lite då och då men inga större problem än att han har varit tillbaka i sitt vanliga mönster på några dagar. Nu behöver vi dock hjälp, tips och peppning för att orka lösa problemet vi har nu, nämligen att sonen vägrar sova i sin egen säng!

Han är nu 15 månader och problemen började för ca två veckor sedan. När det är dags att sova och vi lägger ner honom i sängen börjar han gallskrika direkt. Han sätter sig eller ställer sig upp, hoppar, slår m.m. och som sagt, skriker. Tidigare har han reagerat lite olika på sängen. Ibland glad och tillfreds och somnat direkt och ibland arg och frustrerad men han har alltid accepterat ramsan och kommit till ro inom max 15 minuter. Nu tar skriket aldrig slut! Han är arg och vi ramsar. Han blir argare och argare men tillslut övergår det till att han blir ledsen och ibland gråter han så han börjar hosta. Vi har försökt vara konsekventa med ramsan men vi har nått en punkt när vi inte klarar av att höra hans förtvivlade gråt längre. När vi plockar upp honom är han genomsvettig och klamrar sig fast vid en. Ibland tar det runt 30 minuter bara att få honom lugn och ibland blir han lugn så fort man plockat upp honom. När han blivit lugn har vi lagt honom i vår säng och då somnar han nästan direkt så trött är han. De senaste dagarna har vi lagt över honom i hans säng innan vi har gått och lagt oss och det har gått bra men när han vaknar till någon gång mellan 00 och 02 vägrar han somna om. Tidigare har han somnat om av sig själv eller efter en ramsa men nu står han upp och gallskriker och svarar inte alls på ramsan. Då tar vi upp honom i vår säng där han sover resten av natten. Precis som på kvällen somnar han direkt när vi lägger ner honom i vår säng.

Hans mat- och sovschema ser ut så här:
7.00 vakna
7.30 frukost
11.15 lunch
12.00-13.30 sova
14.00 mellis
17.15 middag
19.00 välling
19.30 sova natt

En sak som kan ha påverkat honom är att han började på förskolan i slutet av augusti. Det är en väldigt bra förskola och han har trivts där från början. Han äter bra och sover bra när han är där och är glad både när vi hämtar och lämnar. Trots att han trivs så är det ju såklart en stor förändring för honom. Ytterligare en förändring är att både mamma och pappa har börjat jobba mer. Tidigare var mamma hemma på heltid och pappa jobbade till sjöss och var borta två veckor och sedan hemma två veckor. Under sommaren var vi båda lediga flera veckor och pappa var även föräldraledig gem veckor och var med under inskolningen och de första veckorna efter. Nu har även pappa börjat jobba och har varit borta i två veckor vilket alltså var ganska länge sedan han var sist.

Vi vet inte hur vi ska komma vidare och få honom att trivas i sin säng igen. På dagen är det inga problem med sömnen. Då sover han i vagnen (stillastående) eller lite var som helst egentligen. Men hur ska vi göra på kvällarna? Ska vi börja om från början med buffningen? Sover han för lite/för mycket under ett dygn? Vi känner oss helt blockade för tillfället och vet inte hur vi ska komma vidare! Snälla, hjälp!

Hälsningar
Fanny och Anders
Viggo född juli 2013, kurad januari 2014.
Tin
Rådgivare/advisor
Inlägg: 1153
Blev medlem: fre 12 mar 2010, 09:48
Ort: Nya Zeeland

Re: 15 månader, vill inte sova i sin säng

Inlägg av Tin »

Hej kära ni.

Inskolning, nya rutiner och bara det att snart vara 2 år ..... det kan bli lite mycket för en liten kropp... egentligen spelar det ingen roll vad det är viktigare är hur ni agerar. Att ni kan ge honom stöd, inte tycka synd om utan förmedla trygghet med hela er varelse.
Med rätt attityd kan ni gà in och hjälpa honom förbi den här fnurran. För det är vad det är, han vet hur man somnar själv, var han ska sova osv. Han kan.
Men nu får vi se till att styra upp detta så inte hans nya vana att sova i er säng blir en ivana. :) Barn vänjer sig fort, och nu har ni gett honom svaret att i mammas säng finns tryggheten inte i hans. Så vi hjälper honom över den här kullen och låter honom sedan kunna själv, som förr.

Nyckeln är att vara konsekvent: om natten sover man, man sover i sin egen säng, ha en strategi och kör på den. Här är mitt förslag:

Öka natten en halvtimme, läggning 19:00, han behöver 13,5 timmars sömn.
Ni ska inte börja buffa en 15 månaders.
Satsa istället på skrattet till gonattet - fylls hans lilla mage med bubblande skratt innan läggdags.
Sedan in i rummet, släcka lampan, bädda ner, ut med en hurtig ramsa - och stäng dörren. Själva läggningen ska ta max 2 minuter. Ni ska inte dröja kvar där inne!
Om klagolåten drar igång när ni ramsar ut, sätter du igång med stora städningen, diskningen, dammsugningen eller annat som har ordentligt ljud så han hör att du är upptagen med annat och inte hinner höra på hans klagan. Om han låter riktigt ledsen slänger du en ramsa åt honom, men gör det inte utanför dörren så han får intrycket av att han är påpassad av dig, släng den i förbifarten när du håller på med ditt i huset. Glatt men bestämt.

Ingen överkoncentration kvällstid här inte (det är ju bara en liten fnurra), världen stannar inte för det utan är precis som vanlig, är buskapet ni ska förmedla.

Det stora jobbet görs dagtid, med en uppstramning av alla rutiner, massor med mat(ser tunt ut på fm med mat i ert schema), fysisk aktivitet, social delaktighet. Go all in här och utmana liten. När hela dagen är full med utmaningar och kvällsrutinen är full med kiknande gapskratt, mamma och pappa är konsekvent i läggningen är det enklare att hantera ett eventuellt uppvak nattetid. Och om det sker på natten är det givetvis ramsan som gäller, efter en ev snabb omstoppning.

kram Tin :heart:
Lilla O född 2010-02-04 (42+1)
Standardmodellat sedan 13 mars då hon var drygt 4 veckor.

Lilla M född 2012-11-29 (39+0)
SM från början, vad annars ;)
fannyanders
Inlägg: 19
Blev medlem: mån 06 jan 2014, 18:37

Re: 15 månader, vill inte sova i sin säng

Inlägg av fannyanders »

Hej.

Tack för tipsen! Glömde skriva att han får frukt runt 10 också. Han fick inte det innan han började förskolan men de har fruktstund och då har vi hängt på det också så att vi har samma rutiner där som hemma.

Vi bor trångt i en liten etta men ska göra så gott vi kan för att inte ramsa precis vid sängen. Han sover bakom mörkläggningsgardiner bredvid vår säng. Så vi kan absolut gå bort från hans säng och börja stöka i kokvrån men längre bort än så går liksom inte att komma. Blir ju som att vi står utanför rummet ändå då. Men det har ju gått förut så då ska det fungera igen!

/Fanny
Viggo född juli 2013, kurad januari 2014.
Tin
Rådgivare/advisor
Inlägg: 1153
Blev medlem: fre 12 mar 2010, 09:48
Ort: Nya Zeeland

Re: 15 månader, vill inte sova i sin säng

Inlägg av Tin »

Hej, ja bara se till att ge budskapet, "mamma står inte här och väntar för att ramsa dig utan här pågår massor med annat viktigt som måste göras."
Så skramla med disken, dammsug , gör armhävningar, laga mat .... vad som helst bara du verkar mycket upptagen. ;)

Tin ;)
Lilla O född 2010-02-04 (42+1)
Standardmodellat sedan 13 mars då hon var drygt 4 veckor.

Lilla M född 2012-11-29 (39+0)
SM från början, vad annars ;)
Skriv svar

Återgå till "Säkra Sovare med fnurra på sömntråden"