Vill inte byta kläder!

Samtalsforum med barnen i fokus
Skriv svar
hallonmbanan
Inlägg: 148
Blev medlem: mån 22 mar 2010, 11:34

Vill inte byta kläder!

Inlägg av hallonmbanan »

Hej allihopa!

Nu behöver vi verkligen lite hjälp. Vår lilla flicka är i dagarna 20 månader och vi har det riktigt jobbigt när det är dags att ta på kläder VARJE dag.
Jag vet inte hur jag skall förhålla mig till det hela. Egentligen hade hon kunnat få springa runt i pyjamas hela dagarna för mig men ibland måste man ju faktiskt gå ut också. Och nyss flyttade till Norge kan jag lova att det inte är någon höjdare att gå ut naken. Vi har aldrig haft problem med att ta på kläder förut så nu när hon blir super arg/ledsen när vi tar av pyjamasen och sen ännu argare när jag tar på henne kläder vet jag inte hur jag skall göra.
Jag har prövat att göra det tillsammans, pratat om det och satt på nallen kläder. Det tycker hon är jätte roligt men när jag säger ”Nu skall vi ta på dina kläder” svarar hon ”NEJ!”. Det har slutat med att jag har fått ta på henne kläderna med kraft och det vill jag verkligen inte.
Är det någon som har ett bra förhållningssätt i fickan som ni kan dela med er?
Kram! :heart:
Storasyster Slutet av Feb 2010, Lillasyster Slutet av Apr 2013
Susanne*
Inlägg: 2027
Blev medlem: tis 23 nov 2004, 15:11
Ort: Ny Skåning

Re: Vill inte byta kläder!

Inlägg av Susanne* »

Hej där :D
Jag gissar att din raring har kommit i "den stora frustrationens tid" dvs förtrotsen. Vill rekommendera dig att först läsa igenom de trådar under Favoriter för att få lite tankar och förhållningssätt. Inte bara vid klädsel.

Kan säga att jag i den åldern satte en liten raring på hög byrå precis innan vi skulle gå alt. klädde på henne 07.17 då bananer i Pjamas visades. :D Hon vill klara sig själv men klarar inte riktigt sig själv. Låt henne försöka och finns där som lite stöd. Lämna mycket till henne och sedan i sista stund gör något typ som ovan. Sedan går man vidare i livet.

Läs och kom tillbaka med dina tankar.

kram :D
"Det talas för lite om glädjen med barn..."
Tre underbara godingar: 1996, 2003, 2007
hallonmbanan
Inlägg: 148
Blev medlem: mån 22 mar 2010, 11:34

Re: Vill inte byta kläder!

Inlägg av hallonmbanan »

Hej Sussane,

Tack för att du svarade oss! :heart:
Tyvärr så skulle jag nog ha förklarat lite mer, så det gör jag nu.
Vi har nog varit i förtrotsen ett tag nu tror jag men då jag har läst alla förtrots och trots trådar flera gånger så tycker jag hatt vi förhåller oss till det hela riktigt bra. Vi använder dagligen, tomma tiden, paktning, små mutor och så vidare.

Ett exempel var nu i veckan när vi var ute och gick. Vi gick förbi ett dagis som hade någon sorts fest och där var en människa utklätt till ett bi. Min lilla flicka tyckte det var helt fantastiskt så vi stod och tittade ett tag men sen gick de därifrån så vi kunde inte se dem mer. Hon blev helt förtvivlad så jag sa till henne hur besviken jag var och att jag förstod att hon också var besviken och att det hade varit så roligt att titta på biet mer men nu gick biet hem så vi fick fortsätta vår tur också. Hon höll med och vi gick ett tag, då kom hon på biet igen och började peka och säga bi och bli ledsen. Så jag satte mig ner på marken med henne, väntade ett tag och sen tyckte hon att vi skulle gå igen. Detta är bara ett av MÅNGA exempel.

Så det är bara detta med påklädningen som verkligen inte fungerar. Igår fick hon gå ut i +-0 grader, hon konstaterade att det var kallt och att hon ville vara inne genom att säga ”kallt, hemma”. I morse fick hon prova att sätta på sig byxorna själv, det gick bra med ett ben i byxan, sen kom hon på att hon skulle ju inte ha på byxor och gick och sa ”hejdå” och vinkade. Jag har också provat avledning, nu har vi ingen TV men en iPad, men inte ens det fungerar.

När jag tar på henne så är hon bara förbannad under den tiden det tar att ta på henne kläder, sekunden efter är allt bra igen.

Egentligen kan jag ju fortsätta tvinga på henne kläderna men den känns inte riktigt bra. Eller skall vi bara sätta på henne hennes kläder utan diskussion om det? De senaste dagarna är det samma sak med blöjan.

Hoppas på några fler råd!
Kram :heart:
Storasyster Slutet av Feb 2010, Lillasyster Slutet av Apr 2013
Susanne*
Inlägg: 2027
Blev medlem: tis 23 nov 2004, 15:11
Ort: Ny Skåning

Re: Vill inte byta kläder!

Inlägg av Susanne* »

Hej igen :D
Vad bra att du läst och dina tankar och beskriven handling låter toppen. :thumbsup: Vad som kanske saknas, som jag läser din text, är HANDLING. En handen-om-handen i visa/lära/leda/hjälpa. Att pakta, vinka hej-då etc och sedan handla. När hon inte kan lämna, när hon inte förstår att det roliga är inte slut för evigt och hon bara inte kan gå vidare. Det är då vi ska handla och hjälpa dem vidare mot nya äventyr och nya erfareheter. Sakligt ta tag i situationen och gå vidare i livet. Så som jag läser det så väntar du på att hon ska handla och lämna. Där är hon nog inte än.

Så jag tänker pakta, vinka etc. Ta sedan under armen och gå vidare mot nya äventyr. Sakligt och glatt. Tror det finns under favoriter lite om just att prata om vad som väntar "sedan". Och nu ska vi... etc. Som du skriver så är det över direkt efter och hon är egentligen redo att gå vidare.

Kan det vara nåt?

:D

Kram
"Det talas för lite om glädjen med barn..."
Tre underbara godingar: 1996, 2003, 2007
hallonmbanan
Inlägg: 148
Blev medlem: mån 22 mar 2010, 11:34

Re: Vill inte byta kläder!

Inlägg av hallonmbanan »

Hej!

Tyvärr klarar jag inte ens av att förklara när jag försöker förklara :( :oops:

HANDLING använder vi också mycket hemma, vi använder handen-om-handen och även "Nu behövs detta och detta göras". Men i exemplet jag hade använde jag inte det då vår flicka var klar ganska snabbt så jag hann inte riktigt.

I allafall, angående påklädnaden som faktiskt är det stora problemet, skall vi bara klä på henne under vilda protester som går över så fort vi är klara och sen direkt använda HANDLING och berätta vad nästa punkt är? När vi säger: "Nu skall vi klä på oss" och hon säger "Nee", skall vi bara ignorera det och sätta på henne kläder?

Kram
Storasyster Slutet av Feb 2010, Lillasyster Slutet av Apr 2013
miniz
Inlägg: 2164
Blev medlem: sön 20 aug 2006, 17:07
Ort: Frankrike

Re: Vill inte byta kläder!

Inlägg av miniz »

Hej!

Ja, om kläderna ska pà màste de ju pà!

Du kan försöka avledning eller teater och humor.
Avledning med en saga eller en sàng. Eller en bok var nàgon klär pà sig eller en skorpa att gnaga pà.
Teater med att klä pà dig hennes kläder och klä pà strömporna pà hennes händer. Smà saker roar smà barn.

När du annonserat att nu ska det kläs pà vänta inte in nàgot svar, men gà rakt pà sak samtidigt som du avleder eller gör nàgot annat kul.

Kram.
fem älsklingar
nov-03, sep-05, feb-08, feb-10 och nov-12.
annawahlgren
Upphovskvinna SHN-kuren 1942-2022
Inlägg: 15366
Blev medlem: mån 22 nov 2004, 22:46
Ort: Gastsjön

Re: Vill inte byta kläder!

Inlägg av annawahlgren »

:D Jag skulle nog tagit en fight enligt utnötningsmodellen. Vilket tar TID. Å andra sidan brukar det inte behövas mer än en.

Barnet ifrågasätter, på värsta trotsmanér, en rutin, och sådana ska helt enkelt inte ifrågasättas. Hur man än mår här i världen, vem man än är eller inte är och vad man än har för tankar och känslor eller inte har, måste man i egenskap av människobarn - stort eller litet - åtfölja vissa rutiner / vidta vissa åtgärder för sin ÖVERLEVNAD (och kan man det inte själv, måste ens överlevnadsgaranter göra det åt en).

Mat och sömn, kläder på kroppen och tak över huvudet samt fysisk och faktisk säkerhet till liv och lem är i grund och botten livsnödvändigheter - och därför naturligtvis vansinnigt tacksamma att ifrågasätta för små trotsare / förtrotsare :roll: (Varför? Se trotskapitlet i Barnaboken.)

Med ett så här litet barn, en äkta förtrotsare, skulle jag först och främst avpersonifiera gnällandet / skrikandet. Det är inte BARNET som gnäller / skriker. "Gnället" kommer sättandes någonstans ifrån, obekant var, och saboterar för oss, vilket ju måste beklagas. "OJ DÅ, kom GNÄLLET, det var ju tråkigt. Då måste vi vänta tills gnället har gått sin väg igen." :roll:

Jag skulle se till att påklädningen ägde rum - skulle äga rum, hmhm - i ett rum med en dörr som gick att stänga, inte på öppen yta (helst förstås barnets eget rum), gå in med kläderna och babbla för mig själv, högt och ljudligt, men INTE med barnet.

:arrow: Förklaringar, utläggningar, intellektuella resonemang, förmaningar, känslomässiga vädjanden, etc etc etc - babbelsjukan :shock: - hör inte hemma i rutinerna :mrgreen:

"Jaha, nu ska vi se här, nu ska vi klä på oss, jag har klätt på mig, fast jag glömde visst strumporna... oj då... det får vi ordna också, jag undrar var jag har mina strumpor... Här har vi dina små kläder, ja, nu ska vi se här, nu ska vi ha blöjan först, var är den då, här var den, då tar vi den, ja, och så var det tröjan, var har vi den, här är den..." Bla bla bla, modell tänka högt för mig själv, men utan att söka bekräftelse hos barnet eller godkännande nickningar, applåder och visslingar. :arrow: Attityden av Självklarhet :wink: :lol:

Barnet vrålar, säger vi - dvs gnället kommer sättandes. "OJ DÅ, kom GNÄLLET... Vad tråkigt!" Allting avbryts. Jag går. Med gnället på besök kan man inte ens prata trevligt för sig själv, än mindre klä på något barn. Det är bara att vänta på att det tråkiga gnället ska försvinna. Tiden får stanna.

Så jag stänger dörren om mig och väntar utanför. Och så fort det verkar bli tyst där inne stormar jag in och jublar: "Å, har gnället GÅTT sin väg nu, är gnället BORTA, vad BRAAAA :lol: DÅ kan vi klä på oss i lugn och ro. Vad skönt! Hm, var var vi nu..."

Upprepas vid behov. Och igen, vid behov. Och igen och igen och igen, vid behov. Tills barnet hjälper till: med både påklädning och med att lättat vinka HEJ DÅ till gnället :wink: :lol:

:heart: O:) :heart:
:D Nio barn, arton barnbarn, tre barnbarnsbarn och några tusen nästanbarn :!:
Anna Wahlgren 6 Oktober 1942 - 7 Oktober 2022
Skriv svar

Återgå till "Barnafostran"