Jag har funderat på det ett tag.
Man kan göra det själv det finns beskrivningar på nätet.
Men jag tyckte att det kändes bekvämare att köpa färdigt.
Här i Göteborg har jag hittat smör fritt från mjölkprotein i en indisk butik på Herkulesgatan(nära Hjalmar Brantingplatsen)
Det heter Ghee, förpackningen kostade 50 kronor går både att ha på bröd och steka i.
Tycker inte att man ska använda sig av mjölfria margariner då de innehåller en massa otäcka tillsatser.
tips om smör fritt från mjölkprotein Ghee
En liten notering, det är inte HELT fritt från mjölkportein...
Det kallas även smörolja och jag läser i Ingredienslexikon från Celiakifröbundet "smör utan vatten och salt, innehåller 99,9% fett, Innehåller: mjölkprotein, innehåller ej: gluten, laktos eller sojaprotein.
http://www.fettdieten.se/content/sm%C3% ... C3%B6rfett
Det kallas även smörolja och jag läser i Ingredienslexikon från Celiakifröbundet "smör utan vatten och salt, innehåller 99,9% fett, Innehåller: mjölkprotein, innehåller ej: gluten, laktos eller sojaprotein.
http://www.fettdieten.se/content/sm%C3% ... C3%B6rfett
Vivi - Stolt mor till Mille och Mini, stolt skapare av c/o Ewards - kreativ friskvård.
Tack för noteringen
Det är kanske inte riktigt hundraprocentigt fritt från mjölkprotein men betydligt mindre än i smör.
Vår förra homeopat som nu skriver en bok om autism och kost menar att ghee(helst hemmagjort då) ändå är att föredra framför mjölkfria margariner som innehåller en massa konstiga tillsatser. Hon menade till och med att vissa barn kan tåla de mjölkproteiner som finns i rent ekologiskt osaltat smör.
Det här är individuellt och kräver mycket noggrann observationsförmåga av oss föräldrar.
Gör man själv och är riktigt noga med silningsprocessen kan jag tänka mig att man kan vara mer på den säkra sidan. Ghee ska vara genomskinligt när det är i flytande tillstånd.
Vår förra homeopat som nu skriver en bok om autism och kost menar att ghee(helst hemmagjort då) ändå är att föredra framför mjölkfria margariner som innehåller en massa konstiga tillsatser. Hon menade till och med att vissa barn kan tåla de mjölkproteiner som finns i rent ekologiskt osaltat smör.
Det här är individuellt och kräver mycket noggrann observationsförmåga av oss föräldrar.
Gör man själv och är riktigt noga med silningsprocessen kan jag tänka mig att man kan vara mer på den säkra sidan. Ghee ska vara genomskinligt när det är i flytande tillstånd.
Länk från Sanna Edhins sida
Här står det hur man gör ghee
http://www.ehdin.com/?id=1428
http://www.ehdin.com/?id=1428