Here comes.
Visserligen en chokladtårta men det gör du ju som du vill med!
Så här gör man:
mixa
5 ägg
150 gram sockerfri marmelad (ex. Dal Fours)
100 gram glutenfri mjöl* (ex. från Semper mjölmix)
40 gram kakaopulver, gärna av lite bättre kvalitet...
1 msk bikarbonat
175 gram rivna morötter
50 gram krossade valnötter (ta mera mjöl om du skippar dessa)
2 msk solrosolja
baka 45 minuter i 190 grader.
Glasyr/fyllning
250 gram kokosmjölk **
1 mogen banan - mosad
100 gram mörk, ekologisk choklad, smält ***
mixas. Hälften fördelas till tårtans mitt, andra hälften ovanpå.
* när man bakar glutenfritt måste man använda mycket mindre av mjölen än ifall man använder ex. vetemjöl. I originalreceptet står det alltså 150 gram mjöl. Jag brukar tänka "2/3" när jag läser "vetemjölsrecept"
** skaka inte om kokosmjölksburken! Då, när du öppnar konserven, har du överst en hård massa som motsvarar till koncistencen ungefär färskost. Det stod "färskost" i recpetet, men det kan jag ju inte använda när jag bakar GF/CF... Men tar du "den hårda delen" av kokosmjölken och struntar i vattnet i botten, får du ungefär samma koncistens till glasyren!
*** Jag hittade en ekologisk "fare trade" choklad i affären som till min stora glädje var fri från BÅDE mjölk OCH gluten! Myyycket ovanligt.. Sockret i den kom från sockerrör.
I ALLA FALL: Tårtan räckte fint till sju personer varav tre var tårtglada barn. Räkna ut själv hur mycket vetemjöl det blir/person ifall man delar 100 gram mjöl med sju personer.
Helt sockerfri är den inte - du har fruksocker i marmeladen och så lite rårörssocker i chokladen - men bättre än så här kan INTE jag.
![Smile :)](./images/smilies/icon/smile.gif)
Cirka 30 kolhydrater/bit så det är inte mycket - bra mycket mindre än i en vanlig bit bröd.
Bakningsglädje!
(För min del är mjöl = socker.)