Här kommer recepten från kursen, för dom som undrar..Anna du MÅSTE fylla på med receptet på soppan och bröden, som var bland dom godaste jag ätit!!!
Keso kyckling 4 port
4 st kyckling file´
4 skivor rökt skinka
250 g keso
100 g riven ost
Pressade vitlök efter egen smak, timjan, salt, peppar
1. Lägg Kycklingfileerna på en ugnsfastform, salta och peppra dem och lägg en skinkskiva på varje file´.
2. Blanda ihop keson, osten, timjan och pressa ned vitlöken och rör om.
3. Sedan in i ugnen ca 30 min på 175 grader.
Tillbehör: Ris och en grönsallad, även coleslaw.
Coleslaw 4 port
300g finstimlad vitkål
1 stor morot
1 dl creme fraice
3-4 msk olivolja
1 tsk majonnäs
0,5 msk vitvinsvinäger
Lite dijonsenap
salt, peppar
Blanda ihop röran och smaka av, tillsätt sedan den rivna kålen och morötterna.
Thaigryta 4 port
0,5 kg fläskfile och 0,5 kg kyckling file
1 röd lök
1 purjolök
1 chili
1 tsk röd currypasta
1 msk fisksås
400g kokosmjölk (Ica Asia )
Strimla och bryn köttet, hacka löken och purjon. OBS! HELA purjon, även det gröna! Stek sedan purjon och löken tillsammans med currypasta, fisksås och chilin tills lökarna är blanka. Häll på kokosmjölken och låt det koka i 15-20 min.
Serveras med ris och grönsallad.
Chili con Carne 4 port
400 g köttfärs
2 gula lökar
2 paprikor (1 röd, 1 grön)
3 msk matolja
1 burk konserverade tomater
2 dl vatten
0,5 köttbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 burk vita bönor i tomatsås
0,5 msk paprikapulver
1 finhackad chilifrukt
salt och peppar
1. Strimla paprikor och hacka lökarna. Fräs hacket med olja i rymlig kastrull eller stekgryta utan att löken tar färg.
2. Blanda ner köttfärs och rör i kastrullen så färsen blir grynig. Sänk värmen på spisen.
3. Tillsätt kryddorna med undantag för salt och peppar. Pressa i vitlöksklyftan.
4. Häll i de konserverade tomaterna och ett par deciliter vatten samt en halv buljongtärning.
Låt gryta sjuda sakta 20 minuter på svag värme.
5. Tillsätt vita bönor och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och vitpeppar. Serveras med ris, bröd och sallad.
Gastsjö recepten aug -07
Gastsjö recepten aug -07
Amanda -02, Hugo -06, Theo 29/12-12
Hej
Jag får nog göra om coleslawreceptet (nu är det gjort) Hade både olja och senap i - tror att det var så det gjordes i gastsjön också...
Brödrecepten finns på mat mage...-forumet
/LO
Jag får nog göra om coleslawreceptet (nu är det gjort) Hade både olja och senap i - tror att det var så det gjordes i gastsjön också...
Brödrecepten finns på mat mage...-forumet
/LO
Lotta, mamma till
Vera född januari 2004 Minikurad sommaren 2004
Ivar född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum
Vera född januari 2004 Minikurad sommaren 2004
Ivar född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum
Re: Gastsjö recepten aug -07
Och vi väntar, och väntar... 8)duggan skrev:Anna du MÅSTE fylla på med receptet på soppan och bröden, som var bland dom godaste jag ätit!!!
Mamma till sju underbara barn och ett barnbarn
-
- Upphovskvinna SHN-kuren 1942-2022
- Inlägg: 15366
- Blev medlem: mån 22 nov 2004, 22:46
- Ort: Gastsjön
Ooooh, felåt Tack, Sussi, för PM-sparken i ändan
Och tack, duggan Vad glad jag blir
FALSK HUMMERSOPPA
1 del tomatsoppa, 1 del champinjonsoppa...
Det är faktiskt så enkelt. Man gör (helst Findus) tomatsoppa enligt beskrivningen på burken och champinjondito likadant. Lika mycket av båda. Sedan kan man piffa upp det hela med kryddor och grönt som man tycker, och med lite grädde i stället för en del vatten, och / eller en rejäl skvätt vitt vin i stället för en del vatten.
Den är verkligen idiotenkel och tacksam i bemärkelsen uppskattad
LUNCHMACKA FÖR FATTIGA GOURMETER
12 st (en plåt)
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olja eller smält smör
2 tsk salt
4 dl havregryn
4 dl grahamsmjöl
ca 7 dl bakvetemjöl
FYLLNING
- kan varieras efter det man har hemma. Jag uteslöt bacon med tanke på ickeköttätarna, tog mer röd paprika och vräkte på svamp (djupfrysta champinjoner). Och vad jag alltid lägger till är definitivt ett lager krossade eller passerade tomater att grunda med. Och så tog jag lite mera ost än som står i receptet:
1 paket bacon, 140 g
1-2 paprikor
ca 200 g riven ost, t ex prästost
paprikapulver
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Strimla baconet och hacka paprikan. Fräs baconet i en panna utan att det blir hårdstekt, fräs därefter paprikan en kort stund så den mjuknar.
3. Smula jästen i degbunken och rör ut den med vattnet. Tillsätt övriga ingredienser, ta sist i så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda.
4. Arbeta degen kraftigt på lätt mjölat underlag i 5 minuter (jag kör maskin). Dela den och kavla ut ena halvan till en platta stor som en bakplåt. Lägg degen på bakpapper på plåten.
5. Strö hälften av osten över degplattan (jag bottnar med krossade tomater), och däröver bacon och paprika. Täck med resten av osten och pudra lätt med paprikapulver. Kavla den andra degbiten lika stor och lägg över fyllningen. Pudra lite mjöl över degen och tryck ihop kakan lätt.
6. Dela kakan i tolv rutor med kniv eller degsporre. (Det senare funkar inte.) Jäs bröden på plåten i ca 20 minuter. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter eller tills brödet känns klart.
6. Låt det svalna på galler och bryt sen isär bröden. Packa i plastpåsar lagom för en lunch, frys det som inte går åt genast.
Kan berätta att jag frös in det som blev över och skickade med diverse stora barn som matsäck sedan, efter uopvärmning. De var lyriska
Och tack, duggan Vad glad jag blir
FALSK HUMMERSOPPA
1 del tomatsoppa, 1 del champinjonsoppa...
Det är faktiskt så enkelt. Man gör (helst Findus) tomatsoppa enligt beskrivningen på burken och champinjondito likadant. Lika mycket av båda. Sedan kan man piffa upp det hela med kryddor och grönt som man tycker, och med lite grädde i stället för en del vatten, och / eller en rejäl skvätt vitt vin i stället för en del vatten.
Den är verkligen idiotenkel och tacksam i bemärkelsen uppskattad
LUNCHMACKA FÖR FATTIGA GOURMETER
12 st (en plåt)
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olja eller smält smör
2 tsk salt
4 dl havregryn
4 dl grahamsmjöl
ca 7 dl bakvetemjöl
FYLLNING
- kan varieras efter det man har hemma. Jag uteslöt bacon med tanke på ickeköttätarna, tog mer röd paprika och vräkte på svamp (djupfrysta champinjoner). Och vad jag alltid lägger till är definitivt ett lager krossade eller passerade tomater att grunda med. Och så tog jag lite mera ost än som står i receptet:
1 paket bacon, 140 g
1-2 paprikor
ca 200 g riven ost, t ex prästost
paprikapulver
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Strimla baconet och hacka paprikan. Fräs baconet i en panna utan att det blir hårdstekt, fräs därefter paprikan en kort stund så den mjuknar.
3. Smula jästen i degbunken och rör ut den med vattnet. Tillsätt övriga ingredienser, ta sist i så mycket vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda.
4. Arbeta degen kraftigt på lätt mjölat underlag i 5 minuter (jag kör maskin). Dela den och kavla ut ena halvan till en platta stor som en bakplåt. Lägg degen på bakpapper på plåten.
5. Strö hälften av osten över degplattan (jag bottnar med krossade tomater), och däröver bacon och paprika. Täck med resten av osten och pudra lätt med paprikapulver. Kavla den andra degbiten lika stor och lägg över fyllningen. Pudra lite mjöl över degen och tryck ihop kakan lätt.
6. Dela kakan i tolv rutor med kniv eller degsporre. (Det senare funkar inte.) Jäs bröden på plåten i ca 20 minuter. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter eller tills brödet känns klart.
6. Låt det svalna på galler och bryt sen isär bröden. Packa i plastpåsar lagom för en lunch, frys det som inte går åt genast.
Kan berätta att jag frös in det som blev över och skickade med diverse stora barn som matsäck sedan, efter uopvärmning. De var lyriska
Nio barn, arton barnbarn, tre barnbarnsbarn och några tusen nästanbarn
Anna Wahlgren 6 Oktober 1942 - 7 Oktober 2022
Anna Wahlgren 6 Oktober 1942 - 7 Oktober 2022