En liten saga om hur en gång lätt blir två gånger.

Guldkorn att inspireras och lära av
Skriv svar
Mamma S
Inlägg: 673
Blev medlem: tor 11 aug 2005, 10:34

En liten saga om hur en gång lätt blir två gånger.

Inlägg av Mamma S »

Hur en god vana kan bli en dålig vana på några minuter.


Lilla Allan är en fin liten gosse, visserligen är han i trotsåldern och ibland så morrar hans ömma föräldrar i sitt stilla sinne, men eftersom Allan så gärna vill göra rätt för sig och föräldrarna förstår det, även under de värsta utbrott, så går trotsåldern ganska smärtlöst framåt.

Varje kväll så brottas pappa med Allan, de ligger i en fin hög på golvet och Allans klingande barnaskratt darrar som musik mellan väggarna i vardagsrummet. Efter brottningsmatchen så är det puss och kram till den förälder som inte ska lägga Allan, lillasyster Mia får också en stor blöt puss och en hård kram, hon knorrar lite men sen får Allan ett stort leende tillbaka. Allan är nöjd och glad.

Idag är det mamma som ska lägga Allan. Vi går upp på ovanvåningen och tappar i badvatten, Allan älskar att bada. Han hoppar i badkaret så det skvätter åt alla håll och kanter. Mamma sprutar i badskum så det löddrar ordentligt i badkaret. Allan är lycklig, han puttrar runt med sin lilla plastbåt på Atlantens mörka vatten. Håret ska tvättas säger mamma, det gillar Allan inte, men eftersom Allan är så bra på att blunda och vrida huvudet uppåt, så går det bra ändå. Efteråt får han en mystisk liten kapsel som mamma har köpt i Nairobi, om man lägger den kapseln i vattnet så upplöses den och ut kommer ett djur, gjort av skumgummi, idag är det en elefant, Allan älskar att leka med de här djuren, och elefanten får sitta i båten och följa med på färden över Atlanten med riktning mot Linköping (!).

Badtiden är slut, pyjamasen ska på och tänderna ska borstas, Allan sitter i mammas knä som är en tandläkarstol, han gapar stort. Varje gadd ska ses om. Sen läser vi Pippi Långstrump, den läser vi varje kväll, men idag läser vi även min morfar är en sjörövare. Sen sjunger mamma "vargvisan" och så får Allan en puss och en kram och så säger han god natt. Allan ligger tyst en stund i rummet efter mamma gått ut och funderar på dagen, han sjunger en liten stump för sig själv och sen somnar han.

Den här rutinen har Allan haft varje dag sedan han var riktigt liten, så liten så han inte minns. Han tycker mycket om sin nattrutin.

Men så nästa dag har Allan ont i magen, jätteont. Mamman och Pappan pysslar om honom hela dagen, de pussar och kramar. På natten sover Allan oroligt, pappan och mamman är inne hos honom många gånger och stoppar om och ger vatten. Han har kramper och mitt i natten åker pappan upp till sjukhuset med honom. Akut förstoppning, Allan får en slang i rumpan och han är mycket allvarlig, men sen känns det bättre. Men magen gör fortfarande ont förklarar Allan. Pappan och mamman är oroliga, Allan gråter nämligen högt efter läggdags, så Pappan lägger sig på en madrass på golvet bredvid Allan i Allans rum. Den natten vaknar Allan 10 gånger, efter ett tag ligger han bredvid pappa på golvet och till slut ligger han och sover på pappas mage. Nästa morgon är pappan mycket trött och Allan är ännu tröttare, han har fortfarande ont i magen, jätte ont säger han. Pappan sover inne i Allans rum igen, ikväll vaknar Allan 20 gånger. Allan är trött, pappan är trött, men eftersom Allan har ont i magen så sover pappan inne i hans rum igen, för att slippa stiga upp så många gånger, det blir liksom enklare resonerar föräldrarna. På så vis kan han bara ta ner Allan till sig i sängen när han vaknar till.

Flera nätter går, en vecka, 10 dagar. Tills Allan får gå till doktorn igen för att göra en ordentlig koll. Inget hittas, inget alls. Men Allan har ont, pappan bestämmer sig ändå för att den natten sova i sin egen säng, Allan ropar och hojtar i sitt rum, han har ont i magen och i benen, pappan och mamman stoppar om och pysslar om sitt stackars barn som har ont. Men, nu har han inte bara ont i benen och i magen, han vill även gå på tivoli, ha glass, dricka vatten, titta på tv, bädda om sin snuttefilt, prata om Sebastian på dagis, ringa till mormor och tvätta bilen… NU! Mamman och pappan fattar misstankar, de avvaktar dock lite till. Pappan sover inne hos Allan, det är ju enklare så. Allan vill itne sova själv och han vaknar ju på natten och vill bli omstoppad. Det blir enklare för oss alla menar föräldrarna. Visan upprepas, natt efter natt efter natt.

På dagarna är Allan en trött kille, han är ganska gnällig, trotset har nått oanade proportioner, allt är en kamp och en fight. Han vill inte äta och han vill ingenting och lillasyster som förr var den finaste på jorden är numera dum. Pappan är trött och lite arg och mamman är lätt irriterad. Föräldrarna har inte sovit i samma säng i flera veckor. Famlijen är inte helt nöjd, det är ganska mycket gnäll, lite bråk och att vara förälder har blivit riktigt jobbigt och kämpigt tycker mamman som går hemma med båda barnen. Något måste göras, akut!

Vi funderar och diskuterar, vad vill vi egentligen ge till Allan och Mia? Vi vill såklart att de ska vara trygga glada individer när de växer upp, det vill väl alla föräldrar? Vi vill också att deras barndom ska vara trygg och glad och att alla deras basbehov ska vara självklara, för den lyxen har vi råd och möjlighet att ge dem. Då måste vi utnyttja den, skam vore det väl annars?

Man kan jämföra det med Maslovs Behovstrappa ungefär, föreslår jag, det måste finnas mat för dagen först, sen måste man känna sig trygg, man måste känna sig trygg för att kunna skapa kärlek och relationer, och man måste känna kärlek och ha bra relationer för att kunna bygga upp sin självkänsla och slutligen behöver alla dessa behov vara på plats för att man ska kunna självutvecklas. Eller?

Vi diskuterar, nu har vi ju provat båda delarna, låta vårt barn sova hela natten själv i sin säng, och sova bredvid Allan på en madrass, klappa honom på magen och ge efter för hans nattliga krav. Det sistnämnda funkar ju inte, inte alls i vår familj faktiskt.

Vi kommer överens om att om man är sjuk, då behöver man vatten och en klapp på magen på natten, men är man frisk då behöver man trygghet i sig själv, man behöver rutiner och mat och en god natts sömn för att allt det där andra ska falla på plats, kanske behöver man detta särskilt när man är 3 år gammal och omvärlden drastiskt verkar ha förändrats.

Efter denna diskussion så är beslutet om att ”ta striden” som maken kallar det, inte alls svår, den är snarare nödvändig, och borde ha tagits för länge sedan.

Nästa natt så står pappan och mamman istället för att gå in till Allan (och istället för att sova inne hos Allan) i dörröppningen och besvarar alla Allans kommandon och frågor med att “det gör vi i morgon”. Allan vaknar 34 gånger, -”Jag vill ha vatten!” –”Vi pratar om det i morgon” –”Jag vill gå på tivoli NU!!” – ”Vi pratar om det i morgon” blir svaret –”Mamma titta, foten har inget täcke”, - ”Vi pratar om det i morgon” -”Mamma!!!!! Jag vill gå ner och titta på tv NU!” – ”det gör vi i morgon….”


Nästa natt sover Allan, hela natten, mamman och pappan sover hela natten. Allan vaknar på morgonen, äter en stor skål gröt och till lunch sover han middag i 2 timmar, nästa natt sover han hela natten igen och morgonen därpå vaknar han som en solstråle, han ler och skrattar och äter som en häst. Föräldrarna är utvilade och glada, Allan är glad.

Jag har inte ont i magen mer mamma, deklarerar han stolt vid frukostbordet.
3 fina...2005, 2007, 2010
chokladkaninen
Inlägg: 2604
Blev medlem: sön 16 mar 2008, 06:45
Ort: Uppsala

Inlägg av chokladkaninen »

Haha, :lol: strålande uppstyrt! :thumbsup: Och vad skönt för Allan att slippa ha ont imagen mer! :heart:
Mamma till :heart: Storasyster f feb 07
och :heart: Lillebror f okt 08
anna
Inlägg: 4397
Blev medlem: tor 25 nov 2004, 14:23
Ort: Ulricehamn
Kontakt:

Inlägg av anna »

:D Så bra hanterat! :thumbsup: Man ser hur lätt det är att halka snett, men även att det är tämligen lätt att halka rätt igen! :D

kram anna
Mamma till Clara 7 maj -01 och Ida 9 april -03. Driver eget grossistföretag hemifrån huset.
Skriv svar

Återgå till "Om våra Barnaboksbarn"