Väldigt bestämd snart 4-åring

Samtalsforum med barnen i fokus
Skriv svar
Sofialin
Inlägg: 2
Blev medlem: fre 24 feb 2017, 14:41

Väldigt bestämd snart 4-åring

Inlägg av Sofialin »

Hejsan,

Behöver verkligen råd hur vi ska hantera vår tjej som fyller 4 år i juli. Alice har alltid varit väldigt gnällig, envis, bestämd och omständig som jag brukar kalla det. Hon vill gärna att man ska hjälpa henne med allt, vill bestämma över oss och kan slå reta sin storebror som är 6 år. Det här med "kan själv" har hon aldrig börjar med utan beter sig som hon vore en prinsessa här i vårt hus. Säger typ till mig om du inte hämtar min docka ska jag inte bjuda dig på mitt kalas. Då är du inte snäll. Försöker förklara att om hon vill leka med dockan får hon hämta den själv men det hjälper inte.
Säger man nej till henne får hon alltid utbrott o lägger sig o skriker och vill ha sin snutte. Hon har flera snuttar som hon alltid vill ha och stoppar den i munnen. Ska vi bli mer bestämda mot henne? Känns som hon inte tar åt sig alls när vi säger till henne?
Hon vill ha hjälp med att klä på sig och det gör vi ofta för det går snabbast och orkar inte med en fight.
Hon kan typ säga du ska sätta på mig högra strumpan först mm. Suck!
Äter vi nåt gott tar hon allt själv o visar inte så mkt omtanke om andra. Hon har också väldigt svårt att leka själv o vill att vi ska titta o prata om leken hela tiden. Vill också att vi ska följa med henne på toaletten varje gång. Känns som hon vill vara liten på nåt sätt.
Hon har förstås roliga fina sidor också men ovanstående sidor tar musten ur oss. Går inte en timma utan att det blir någon situation.

Hoppas på lite tips o råd hur vi ska hantera vår Alice!
Tack för att ni finns!

Mvh Sofia
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11152
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Re: Väldigt bestämd snart 4-åring

Inlägg av TorsMamma »

Hej Sofia och välkommen! :D

Har du Barnaboken? Om inte så skulle jag rekommendera att du skaffar den!

I den kan du läsa om Social delaktighet, Fostran om man så vill, och om Leda, Hjälpa, Lära och Visa.

Detta några av de stora stöttestenarna som vi står på och använder, och detta är bäst att först läsa sig till. :D
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Sofialin
Inlägg: 2
Blev medlem: fre 24 feb 2017, 14:41

Re: Väldigt bestämd snart 4-åring

Inlägg av Sofialin »

Tack snälla för ditt svar!
Den boken har jag inte men ska absolut beställa!
Har du möjlighet att ge mig lite råd o tips så länge?

Tusen tack!
Mvh Sofia
mamaA
Rådgivare/advisor
Inlägg: 1641
Blev medlem: tor 08 nov 2012, 13:37
Ort: Ystad

Re: Väldigt bestämd snart 4-åring

Inlägg av mamaA »

Hej!

Jag har själv en som son är 2,5 med både trots och rejält humör. Precis som din dotter så använder han skrik och utbrott för att få som han vill. Genom att istället för att höja rösten låtsas vara extremt upptagna med det vi gör har hans utbrott minskat radikalt på bara några dagar. Han få t.ex för sig att programmet han ser på inte är bra och ska se annat och när man byter så skulle han se det första o.sv. :wink: och beteendet blir bara värre ju mer man går honom till mötes så istället så låtsas jag först inte höra (jag är ju upptagen med att diska/läsa tidningen), fortsätter han så säger jag att det är snart slut och jag kommer om fem min. Oftast går han då in och sätter sig i soffan och kommer på att programmet var roligt :lol: . Hade jag istället gjort som han ville hade vi bytt program var femte minut :wink: .

Nu är din flicka äldre och mer verbal men principen är detsamma. Du är upptagen och LUGN, du ignorerar inte utan är UPPTAGEN. Vill hon inte ta på strumporna så får hon väl gå ut utan strumpor, då kommer hon nog på att de är rätt bra :wink: . Får man utbrott kan man inte vara bland folk, då får man gå undan på sitt rum och komma ut igen när man kan vara trevlig igen, punkt slut.

Social delaktighet är superviktigt, lillkillen har tömt diskmaskinen sen han var 10 månader och dukar nu bordet. Min räddning när han är supertrotsig är att låta honom hjälpa till i köket. Han äääälskar att skära frukt/grönskaker (med slö brödkniv) och klarar det galant och är sååå nöjd. Barn måste få känna att de är en del av flocken och bidrar till den. Det är ju inte så att jag egentligen behöver hans hjälp, det tar ju 10 gr längre tid istället :wink: MEN det är superviktigt för att HAN ska känna sig nöjd med sig själv och en bra träning för att kunna vara delaktig i hemmets sysslor från början vilket jag har glädje av när han blir äldre.

Så sätt dottern i arbete, ge henne uppdrag, t.ex att lägga fram kläderna till nästa dag, låt henne laga mat, duka bordet, skrubba badkaret/köksbordet (en superhit hos oss, att själv sköta srayflaskan :lol: )

Kram :heart:
James 11-03-05
Finn 14-09-19
SM-barn så klart!
Tin
Rådgivare/advisor
Inlägg: 1141
Blev medlem: fre 12 mar 2010, 09:48
Ort: Nya Zeeland

Re: Väldigt bestämd snart 4-åring

Inlägg av Tin »

Hej svejs,
du har ju redan fatt dunder bra svar, men jag flikar in lite jag med eftersom jag har en precis likadan 4a aring som du. Gnallig, tror hon ar chef over hela huset, bryter ihop hela tiden, vill vara bebis ...... ja du hajjar.....hela registret.

Precis som foregaende talare sager sa ar det social delaktighet och att inte luras in i konflikt som ar hela losningen. Las garna om teorin i just Barnaboken.

Idag fick lillan laga ris i riskokaren sjalv, och mata med fingret hur mycket ris och vatten det skulle vara. Ta fram kokaren fran skapet, satta i kontakten. Allt sjalv for jag var sjuuuuuuukt upptagen med fisken och kunde absolut inte fixa middag om hon inte gjorde riset. Jag klarar inte detta utan dig, ar budskapet. Inte bara att hon far hjalpa till, jag klarar mig inte utan henne. Flocken gar under om hon inte bidrar. En mycket nojd 4a aring slet och stod i med riset, och fixade det saklart. Ber jag henne duka daremot, som hon gjort sedan hon var ett. Da "har hon inte tid" och gnallet fortsatter. Sa det mate vara tillrackligt svara och stora uppgifter. Fundera ut ett gang och se till att du satter dig sjalv "ur spel".

Sedan funkar det faktiskt fortfarande ibland att avleda, t ex "Jag slar vad om att jag kan ta pa mig min strumpa snabbare an du kan". Vips drar hon pa sig strumporna. Eller bara skratta en stund tillsammans fprst, med kittel eller bus assa plotsligt gar det bra att kla sig sjalv. Gnalls det mycket brukar jag saga att jag inte hor riktigt nar hon anvander den dar rosten, men om du anvander din vanliga rost da hor jag battre.

Att ga i konflikt eller vara bestamd eskalerar bara tyvarr. Fast det ar klart, igen som underbara mamaA sager, kan man inte uppfora sig som folk far man inte vara med. Det dar beteendet far man sitta med pa rummet, vi alskar dig men inte just det dar beteendet.

Nu blev detta en enda lang bekraftelse ramsa, men tankte det kunde vara skont att hora det fran en som har en likadan 4a aring.....

kram Tin :heart:
Lilla O född 2010-02-04 (42+1)
Standardmodellat sedan 13 mars då hon var drygt 4 veckor.

Lilla M född 2012-11-29 (39+0)
SM från början, vad annars ;)
Skriv svar

Återgå till "Barnafostran"