Ensidig korsvis ålning!

Hjärnan växer och utvecklas när den används. Som förälder har du många möjligheter att påverka hur hjärnan utvecklas hos ditt lilla barn. Här kan du ställa frågor och bli inspirerad!
Jannike
Inlägg: 83
Blev medlem: fre 02 maj 2008, 17:18
Ort: Täby

Ensidig korsvis ålning!

Inlägg av Jannike »

Hej!
Vår lillasyster på 7 mån kan åla korsvis, men i princip bara med vänster arm och höger ben! Hon växlar sällan så att det blir vartannan arm resp ben. Har provat att sätta strumpa på det starka benet och kavla ner ärmen på den starka armen, men hon fortsätter ändå. Har beställt boken "How smart is your baby?" och väntar otåligt på den. Finns det något mer jag kan göra för att hjälpa henne få ordning på ålningen? Vore tacksam för råd!
Storasyster född april 2008. Barnaboksbarn från början!
Lillasyster född December 2009. Också barnaboksbarn såklart!
Sofiapia
Inlägg: 159
Blev medlem: tis 03 nov 2009, 21:31
Ort: Göteborg

Inlägg av Sofiapia »

Hej!
Nu var det ett tag sedan jag läste How smart is your baby, men jag har för mig att jag inte hittade något om hur man korrigerar "felaktig" ålning. Mer om vikten av ålning och att ge tid för mycket träning. Jag har själv letat efter tips i Domans böcker. Testa att låta henna åla på olika underlag. De gånger lillkillen fick till en fin korsvis ålning var naken på en tjock handduk eller på gräs. På tröga underlag fick han helt enkelt anstränga sig mer än den slarviga ålning han klarade sig med annars. Vi använde hal raggsocka på den starka foten, men det blev lite farligt så fort han ställde sig upp överallt, så det gäller att passa på så länge det går.

Kanske inte så mycket till hjälp för dig. Hoppas någon annan kommer med värdefulla tips. Lycka till!
:heart: Lillkillen född september 2009 -SM från start
:heart: Lilltjejen född november 2011
Hege
Inlägg: 1590
Blev medlem: mån 31 jan 2005, 15:39

Inlägg av Hege »

Hej Jannike

Titta på den här videoen.

Patterning är någonting man gör i Domans programmer för att barnets hjärna ska förstå hur det känns att åla. Och så småningom få barnet att åla på riktigt sätt själv.

Kolla om detta kan vara något för er. Och om det är det, kolla NOGRANNT hur patterning ska göras. Ser du att hodet bestämmer takten? Hur är det egentligen de håller om benen och armarna, hur långt ska de böjas? Kolla detta nogrannt innan ni försöker detta hemma. Och börja evt. smått. Kanske bara en halvminut första gången.

http://www.youtube.com/watch?v=QsAl97RyuX8
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Inlägg av TorsMamma »

Tack Hege för filmen, denna kommer jag behöva! :D
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Jannike
Inlägg: 83
Blev medlem: fre 02 maj 2008, 17:18
Ort: Täby

Inlägg av Jannike »

Tack för svar! Speciellt spännande med filmen! Jag ska titta noggrant på den, jag tror att det kan vara något för lillasyster. Av någon anledning blev jag rörd när jag såg hur de jobbade med flickan. Jag vet inte varför. Häftigt att se.

Lillasyster har legat på mage löjligt mycket ända sen födseln och hon har trivts som fisken i vattnet med det. Ryggläge avskyr hon. Så jag blev orolig när hon trots mycket tid på golvet utan strumpor samt "träning" då jag stödjer varannan fot bakom henne, ändå inte fattat galoppen. Storasyster kunde åla korsvis innan hon var 6 mån utan några större ingrepp.

Ett hinder som hon har haft på vägen är att hon har vägt enormt mkt för sin ålder. Jag tror att det har spelat in. Hon har helt enkelt inte orkat flytta sin runda kropp. Jag hoppas att det är så enkelt och inte något annat skumt som spökar. Hon verkar i högsta grad normal i övrigt.

Faktiskt den här senaste veckan har det sett bättre uted ålningen, jag vågar säga att den riktiga korsvisa ålningen kommer mer och mer. Idag blev jag jätteglad när hon ålade 2 m precis perfekt som man ska. För det mesta är det ju liksom ensidig korsvis ålning men börjar nu ibland växla korsvis.

En annan fråga: hur vet man att ett barn inte har ålat tillräckligt? Att man kanske behöver gå tillbaka och ta igen det? Det kanske jag får svar på i boken jag beställt?

Tack så hemskt mkt för filmen, fascinerande att se. Jag är sugen att börja redan imorgon, men jag ska studera den ordentligt, jag lovar!
Storasyster född april 2008. Barnaboksbarn från början!
Lillasyster född December 2009. Också barnaboksbarn såklart!
Hege
Inlägg: 1590
Blev medlem: mån 31 jan 2005, 15:39

Inlägg av Hege »

2 meter är en mycket bra början. Det är som du säger, poletten ska bara få trilla ner, så börjar allt gå bättre.

Och ja, barnets galopperande viktökning spelar en stor roll. Det är svårare att åla ju tyngre man är.

Hur vet man om det är ferdigålat? Bra fråga. Det kan man inte veta, man får bara lita på att hjärnan går från ålning till krypning när det är dags. Hjärnor bruka göra så om de får möjlighet att utveckla sig som det var tänkt. Men får barn bara ligga på rygg i nestan ett år, och så blir satt i gåstol, då kan utvecklingen hoppa över viktiga steg och det blir i slutändan inte så bra.

Har man däremot fått möjlighet att ligga på mage, fått stora utrymmen att åla och krypa på, samt obegränsade möjligeter att göra detta, då bruker det gå av sig själv.

Man behöver som barn en sak tilll, utöver utrymmen och möjligheterna: Man behöver föräldrar som inte påskyndar prosessen på fel sätt. I ålperioden ska man uppmana till ålning, men inte till krypning. I krypprosessen skal man uppmana till kryping, men INTE till gåendet. Man ska inte hindra gåendet när det väl börjar komma igång, men man ska inte uppmana till det.
(Man måste få gå klart andra klass, med den hjälp och stöd som behövs där, inte bli introduserad för tredjeklass-böcker medan man fortfarande går i andra klass. Förstår du min liknelse här?)

Jag är glad filmen kunne vara till hjälp. Den känslan du beskriver efter att ha sett filmen, är samma känsla jag har haft för Doman sedan jag kom in i deras system för åtta år sedan. En sådan värme och klokskap när det kommer till barn har jag bara hittat på ett enda ställe till.
Här. Hos Anna Wahlgren.
Jannike
Inlägg: 83
Blev medlem: fre 02 maj 2008, 17:18
Ort: Täby

Inlägg av Jannike »

Hej igen!
Vi har inte börjat än med patternering för jag har inte lyckats få tag i en tredje person som kan hålla huvudet! Det är ju bara jag och pappa hemma.

Nu har jag också fått boken "How smart is..." och läser den noggrannt. Jag undrar en sak som jag bara inte får ihop när det gäller lillasyster, det är att hur kan hon börja försöka krypa när hon inte har ålat korsvis särskilt länge? I boken säger de att när barnet ålar minst "100 feet" på en dag så kan de vara mogna att resa sig upp på händer och knän, helst står det att de ska åla korsvis minst 150 feet varje dag och ligga på mage fritt 4 h. Lillasyster reste sig upp på alla 4 för en månad sen och nu märker jag att hennes försök att krypa blir allt ihärdigare. Men hon ålar inte korsvis särskilt långa sträckor! Hon ålar mycket men det blir inte alltid renodlat korsvis mönster.Hur kommer det sig? Kan verkligen hjärnan klara sig på så lite ålning och vara redo för kryp redan? Jag får inte ihop det. Snacka om att man får prestationsångest med den här boken. Jag bara undrar om jag kan sluta oroa mig för den korsvis ålningen nu när hon börjar krypa vilken dag som helst? Jag förstår att det är bra att åla mkt och inte pusha på krypningen, det är inte så jag menar. Jag har bara kännt sån press och oro för ålningen och att hon ska hinna åla korsvis tillräckligt mkt innan hon verkligen kommer igång med krypningen. Ni må tro vilken chock jag fick när såg henne stå på alla fyra redan som 5-6 månaders bebis! Lite smått panik fick jag faktiskt och började verkligen träna korsvis ålning med henne. Nu kan hon det men som sagt,inte i några stora kvantiteter.

Förlåt mig mitt långa inlägg, men jag har så många funderingar. Speciellt nu när jag läser Domans bok.

Bara en fråga till. Ska jag börja evalueringen från början och göra de tidiga övningarna för ett nyfött barn trots att lillasyster är 7 mån? Hur ska jag göra?
Storasyster född april 2008. Barnaboksbarn från början!
Lillasyster född December 2009. Också barnaboksbarn såklart!
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Inlägg av TorsMamma »

Hej, nu har jag inte läst hela "how smart is your baby..." men delar.

En del små saker..

Det finns MÅNGA barn som kryper utan att ha ålat en enda meter, detta betyder inte att de inte behövde åla alls snarare tvärt om. Så nej att de står på alla fyra betyder bara att de nu övar detta.

vad hade jag gjort?

Backat bandet!

-Jag hade tagit bort ALLA mattor på golvet.
- satt på hala typ velour kläder på kroppen så man "motverkar" stående på alla fyra.
- bara fötter utan strumpor, om barnet ålar enkelkorsvis, strumpa på hand och fot som kan och utan på de som behöver lära sig.
- pattering, massor precis som filmen visar. Hitta någon och börja.
- ner själv på golvet och lek där, åla ihop. visa hur man gör,
- förlägg hushållssysslor till golvet så barnet kan undersöka maten (potatis, morot m.m.) där. Skala skära allt kan göras på golvet med barn brevid på mage.


Det är mycket lättare att uppmuntra krypning än ålning så där är fönstret ganska snävt, man behöver öva detta i massor tycker jag.

Sen när de kryper så kan man skaffa en kryptunnel från IKEA billigt och öva detta. Då kommer mattorna fram igen och strumporna på igen. Men det är lite senare, dra ut på det så länge som möjligt, varje meter ålning räknas så se det som att varje dag är en möjlighet.

Hoppas du kan få bättre svar från Hege på detta hon är ju kanon! :heart:
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Hege
Inlägg: 1590
Blev medlem: mån 31 jan 2005, 15:39

Inlägg av Hege »

Hej

IAHP säger att en ålperiod hos en bebis kan vara 14 dagar, men så följer en 4 månaders krypperiod innan gåendet.

Eller det kan vara ålande i fyra månader, och så krypning i 14 dagar innan gåendet.

Det är så med hjärnan är att vi inte kan veta allt helt säkert. IAHP säger att mycket har de lärt sig genom att titta på barn i utveckling i 60 år. Men inte allt. De lär hela tiden nya saker.

Varför några barn har en kort ålperiod, och ändå klarar sig, det kan de inte svara helt säkert på. Men de kan säga att inte alla barn klarar sig lika bra med en kort ålperiod. Vilka barn som är vilka, kan de naturligt nog inte heller säga.

Så det gäller, tycker jag, att ta det säkra för det osäkra.

Backa bandet är ett utomordentligt gott råd.

Kanske ni kan, nu som du har studert filmen, göra en egen variant? Där du och pappa hjälper til på golvet, inte med patterning, men med ålning?

Att ni med det ni lärt av filmen han ge hjälp just där det inte är korsvis ålning? Med det benet, den handen som inte är med. Men det är viktig att detta görs under skratt och glada tillrop. Det ska vara en lek man leker tillsammans med mamma och pappa, och lillasyster ska känna sig som en vinnare som bejublas och kramas för den prestationen hon gör.

Hur är det med syskon här? Ett äldre syskon som kan visa och hjälpa till? Det är ovärderlig hjälp! Vi hade en två-åring hejjaklackare när vi körde program. Jag kan inte ens börja beskriva hur mycket det betydde!

Något som kan vara till hjälp för er är en ålbräda. Jag har nog kallat den för annat under åren, men det är ett skrånande golv man kan ta till hjälp. Tyngdkraften kan man använda, och det skrånande golvet gör at det blir läskigt att ställa sig upp på alla fyra. Man är tvungen åla, så att säga. Här kan far och mor stå på var sida, och hjälpa till så det blir korsvis. En händig förälder bygger en sådan på en eftermiddag, eller så skruvar man av benen på matbordet, och använder det. OBS!! Bordet har inga kanter, så man måste stå vid sidorna.

Titta på den här videoen. Titta på brädan, inte på barnet i brädan.

http://www.youtube.com/watch?v=EFBhpAsk ... re=related

Det finns en tråd där jag beskriver detta med brädan, TorsMamma, var är den, har du koll?
TorsMamma
Forumets ordförande
Inlägg: 11193
Blev medlem: fre 17 nov 2006, 09:25
Ort: Stockholms Skärgård

Inlägg av TorsMamma »

Visst Hege :wink:

Det står en del om kravlebanan i denna tråden. Titta under mitt inlägg med en massa citat. :D
Tor 2006
:heart: BB barn från början. Sov sin första 12h natt 5 dagar före 4 mån, Diplomerad SS vid 6 mån
:heart:

:heart: FTLOC child from the beginning. Slept his first 12 hour night 5 days before 4 months. :heart:
Hege
Inlägg: 1590
Blev medlem: mån 31 jan 2005, 15:39

Inlägg av Hege »

Tack, Torsmamma, alltid en klippa!

Jag glömde svara på den sista frågan:
Gör evalueringarna från början, alltså det röda feltet.

De boxerna du får perfect på finns det ingen anledning att göra övningarna till.
De boxerna du får functional på, kan du gott göra övningarna till.

Sätt dit den blå streken. Om den blå streken bildar en ojamn, och inte en rak linje över profilen, så kan det vara så att du bör göra övningar både i rött, orange och gult felt. Samtidigt. Inga fel i det. Många barn har det så.

Hoppas detta var et klart svar. Förlåt sammanblandingen av svenska och norska, det börjar bli sent...
Jannike
Inlägg: 83
Blev medlem: fre 02 maj 2008, 17:18
Ort: Täby

Inlägg av Jannike »

Hej och tack så innerligt för svar!

Jag får inte ro i själen förrän hon ålar som hon ska så jag gör som ni säger. En yllesocka på det starka benet som hon använder mest och i övrigt golv utan mattor (det har vi aldrig någonstans faktiskt).

Pattering tror jag på för oss och ska påbörjas så fort vi får hem mormor som har varit bortrest.

Ålningsbrädan tror jag däremot att vi har vuxit ur, hon är så stor och hon ålar så fort och kraftigt så tex vårt stora köksbord (som rymmer 8 pers) skulle hon ta i typ 3 tag bara. Det känns "ynkligt" som träningsplats så jag tror det får bli golvet för vår del! Men jag har nog spetsat in mig på en ålningsbräda för ev. nästa bebis att ha redan från början!

Storasyster (2 år) är med och hejar och lockar så det är riktigt roligt.

Jag ska påbörja evalueringen, tack för svar, nu vet jag lite mer hur jag ska ta mig an boken rent praktiskt med min snart 8-månaders.

En annan fråga: hur lär jag min 2-åring att läsa och räkna? Vilken bok ska jag skaffa? Hon är ju 2 år och 4 mån gammal så det där "fönstret" är ju stängt som alla pratar om överallt, men någonting måste jag ju kunna göra!

MVH

Jannike
Storasyster född april 2008. Barnaboksbarn från början!
Lillasyster född December 2009. Också barnaboksbarn såklart!
Hege
Inlägg: 1590
Blev medlem: mån 31 jan 2005, 15:39

Inlägg av Hege »

Hej Jannike

Bara ett kort svar om läsningen:

Det är mattefönstret som stängs om man inte har börjat innan två års ålder.

Läsfönstret stängs inte. Det kan du börja med nu för två-åringen.

Läs i den här tråden, här finns hur mycket bra som helst. Läs gärna hela innan du börjar.

http://www.annawahlgren.com/forum/viewtopic.php?t=3892
Jannike
Inlägg: 83
Blev medlem: fre 02 maj 2008, 17:18
Ort: Täby

Inlägg av Jannike »

Hej!
Jag är så glad för idag har lillasyster ålat mer korsvis än vad hon någonsin gjort på en och samma dag! Skönt att det börjar lossna! Vi har följt era råd med att uppmuntra ålning och gjort pattering så mycket vi kunnat.

Jag tycker också att hennes ålningsbeteende har ändrats och att hon nu anpassar sin ålning till omständigheterna, tex om hon ska till höger så ålar hon mer med höger arm och vänster ben och tvärtom om hon ska åt vänster. Samma sak gäller om något är i vägen och hon behöver komma runt, då tar hon snabbaste, kortaste vägen. Kanske inte korrekt eller ok egentligen, men det är en iakttagelse jag gjort. Den korsvisa ålningen har kommit mer och mer på raksträckorna. Jättebra.

Annars har hon börjat ta sina första korsvisa krypsteg (trots hala kläder och mattfria golv!) och så älskar hon att ta sig upp och stå nu. Även att förflytta sig mellan möbler gåendes med hjälp av händerna såklart.

Jag känner att vi har gjort allt vi har kunnat (och gör fortfarande förstås) för att hjälpa henne och gett förutsättningarna. Nu tänker jag inte oroa mig längre!

Ha en fin helg!

Jannike
Storasyster född april 2008. Barnaboksbarn från början!
Lillasyster född December 2009. Också barnaboksbarn såklart!
Sofiapia
Inlägg: 159
Blev medlem: tis 03 nov 2009, 21:31
Ort: Göteborg

Inlägg av Sofiapia »

Vad roligt. Sluta oroa sig är en bra inställning! Jag blir glad för er skull!
:heart: Lillkillen född september 2009 -SM från start
:heart: Lilltjejen född november 2011
Skriv svar

Återgå till "Frågor om IAHP och program för friska barn "