Fläcklexicon

Här hamnar favoriter från samtliga forum till erinran, inspiration, nyskapande
Skriv svar
kokos
Inlägg: 1031
Blev medlem: ons 01 dec 2004, 08:48
Ort: Härnösand

Fläcklexicon

Inlägg av kokos »

ASFALT, TJÄRA. Gnid in med smör, matolja, äggula eller vaselin. Tvätta sedan med tvåltvättmedel och varmt vatten.

BANAN. Smörj in med fläckborttagningsmedel, låt verka länge vid färgäkta tyger, tvätta annars omedelbart.

BLOD. Skölj med kallt vatten så fort som möjligt. Fukta äldre fläckar med fläckborttagningsmedel eller blötlägg över natten och tvätta sedan. OBS! tvätta aldrig med varmt vatten då fläcken snarare fixeras.

BLÅBÄR. Blåbärsfläckade kläder rekommenderas att doppa plagget i filmjölk eller att gnida in fläckarna med citron innan tvätten. Har du fått blåbärsfläckade händer skall han gnugga dem med rabarber.

BLÄCK. Badda färgäkta tyger med omväxlande alkohol (T-röd) och vinäger och tvätta sedan i vatten. Ull och bomull: ta bort fläcken med citronjuice och skölj sedan noggrant.

BRÄNNFLÄCKAR. Blek lätta missfärgningar (av t ex strykjärn). Försiktig användning. Lätta brännmärken på matta kan gnuggas med en ituskuren rå lök eller rå potatis. På bordsyta kan man smörja in med majonnäs, låta sitta ett tag och sen torka bort.

BÄR. Fukta med surmjölk (mjölksyra) och tvätta sedan med Ijummet vatten eller gör rent med tvål och blötlägg i vinäger. Blek vita kläder med Ecover blekmedel.

CHOKLAD. Chokladfläckar tar man bort genom att ta bakpulver på en trasa och gnugga fläcken med.

CITRON. Skölj ur så fort som möjligt då färgerna kan blekas.

ELDNINGSOLJA. Gnid in fläckar på ylleplagg med margarin och tvätta nästa dag med ulltvättmedel.

FETT. Badda med aceton eller med en blandning av tvål och alkohol (T-röd) om tyget tål en sådan behandling, låt verka några timmar och tvätta sedan. Fettfläckar i en bok eller på pappersark behandlas med potiatismjöl som först värmts i ugnen. Strö mjölet över fettfläckarna och gnid med en trasa lätt fuktad i bensin. På tapeter kan man antingen använda läskpapper och hålla emot fläcken och sen stryka över med strykjärn eller gnida fläcken med vit tavelkrita, låta sitta över natten och sen borsta bort på morgonen.
På kläder kan man med fördel hälla diskmedel direkt på den färska fläcken, låta det dra in och sen tvätta som vanligt.

FRUKT. Skölj omedelbart i kallt vatten, tvätta sedan. Behandla envisa färgfläckar med alkohol (T-röd) och tvätta på nytt. Blek vita tyger, blek färgade tyger med citronsyra och skölj sedan noggrant. Se även banan, bär, citron, spenat eller tomat.

FÄRG. Badda omedelbart med en bomullstrasa genomdränkt med terpentinolja.

GLASS. Tvätta i Ijummet vatten och fläckborttagningsmedel.

GRÄDDE. Badda med vatten och ammoniak, eller blötlägg några timmar i Ijummet tvålvatten och skölj sedan. Om fläcken redan har torkat in lös upp den i vatten med borax.

GRÄS. Fukta med surmjölk eller mjölksyra eller med alkohol (T-röd) och tvätta sedan. Eller gnid in fläcken ordentligt med Ecover diskmedel och tvätta sedan. Gräsfläckar kan också elimineras med hjälp av att gnugga in fläckarna med citron innan tvätt. Även att gnugga fläcken med mineralvatten sägs hjälpa. Eller att ta på diskmedel och sen tvätta som vanligt.
För stygga fläckar rekommenderas monsterkuren att blanda T-sprit och ammoniak och sen borsta på fläcken med nagelborste innan man skickar in plagget i tvättmaskinen.

HARTS. Skrapa bort. Om tyget tål, badda med en bomullstuss genomdränkt med alkohol (T-röd) och tvätta sedan.

KAFFE. Gnid in färska fläckar med fläckborttagningsmedel och tvätta med lite Ecover blekmedel. Behandla gamla fläckar först med glycerin.

KLISTERMÄRKEN. Gör rent med en bomullstuss genomdränkt med aceton. Rester av klistermärken på t ex trämöbler eller träleksaker går också att få bort genom att smörja in med fett, t ex flytande margarin, låta verka ett tag och sedan gnugga bort.

LERA. Låt torka först, borsta bort och tvätta. Efterbehandla silke, rayon eller ull med alkohol (T-röd).

LIM. Rengör flera gånger med alkohol (T-röd) under förutsättning att tyget tål en sådan behandling.

LÄPPSTIFT. Om tyget tål, badda med alkohol (T-röd), och tvätta med diskmedel, fintvättmedel eller flytande tvättmedel. Läppstifts-fläckar påstår den lille kemisten att man får bort genom att "ta ganska mycket n-heptan i en trasa och gnugga bort. Tvätta eventuellt som vanligt efteråt. Heptan kan kanske gå att köpa via Apoteket, färghandeln etc men kan ha ett annat handelsnamn, läs innehållsdeklarationer!"

LÄSK. Badda så fort som möjligt med ljummet vatten. Tvätta envisa fläckar med alkohol (T-röd) och skölj sedan noggrant.

MISSFÄRGNING AV VITTVÄTT. Missfärgad genom blandning med kulörtvätt. Tvätta på nytt med Ecover blekmedel.

MJÖLK. Badda direkt med Ijummet vatten, blötlägg några timmar i ljummet tvåltvättmedel, skölj och tvätta. Behandla intorkade fläckar med en mix av vatten och borax.

MOROT. Smeta in fläcken med Yes diskmedel och låt torka in och kör sedan kläderna i maskinen som vanligt. Eller testa galltvål: finns att köpa på t ex Duka. Den finns i flytande och fast form. Den aktiva ingrediensen är oxgalla som tar bort allt i stort sett.

MÖGEL. Lägg det angripna materialet i filmjölk tillsammans med några pepparrotsbitar och låt det ligga i 48 timmar. Skölj och behandla därefter vid behov med ammoniaklösning och skölj ur i ljummet vatten.

NAGELLACK. Rengör med en bomullstuss indränkt i aceton om tyget tål en sådan behandling.

RAKKRÄM. Gäller ull. Avlägsna med ljummet vatten blandat med en skvätt vinäger.

ROSTFLÄCKAR. Spraya materialet med citronsyra, täck över med en blöt trasa och stryk torrt. Upprepa tills fläckarna är försvunna.

RÖDVIN. Rödvins-fläckar råder det lite delade meningar om hur man bäst får bort. Salt eller potatismjöl direkt på fläcken, så fort man spillt, är en klassiker. Det suger upp vinet och sen kan man tvätta plagget som vanligt eller använda mattrengöring eller liknande beroende på var fläcken hamnat.
Tydligen skall ett annat knep vara att hälla på vitt vin: fungerar bra på linne. Torkas upp med hushållspapper och tvättas sen enligt ovan. Man kan också, om man fått rödvin på ett plagg eller en duk, doppa fläcken i kokande mjölk och sedan tvätta som vanligt.

SALVA. Badda med en blandning av tvål och alkohol (T-röd) och tvätta direkt.

SENAP. Behandla med Ecover blekmedel.

SIRAP. Badda med varmt vatten.

SKOKRÄM. Gör rent med en bomullstuss dränkt i alkohol (T-röd) eller aceton om tyget tål det.

SOT. Ta bort så mycket som möjligt (ev dammsug), blöt ner ordentligt och gnid in fläcken med fläckborttagningsmedel. Rulla ihop plagget och låt ligga över natten, tvätta sedan på vanligt vis.

SPENAT. Gnid in fläcken med en rå potatis Låt dra och skölj med varmt tvålvatten.

STEARIN. Lossa stearinet, stryk bort de kvarvarande resterna mellan två bitar hushållspapper. Var försiktig med syntetiska tyger.

STEARINFLÄCKAR på tyg/duk får man bort genom att hålla fläcken under mycket hett rinnande vatten. Har fläcken kommit direkt på bordsytan så kör hårtorken direkt över tills fläcken mjuknar och du kan ta bort med hushållspapper.
På trägolv funkar det att lägga en påse med is ovanpå tills stearinen blir smulig och sen skrapa bort försiktigt med en kökskniv.
Ljusstakar kan man lägga i frysen några timmar, sen går det lätt att pilla bort stearin från dem.

SVETTFLÄCKAR. Tvätta färgäkta tyger vid deras maxtemp. Badda syntetiska fibrer och icke färgäkta tyger med vinäger eller alkohol (T-röd). Badda vita cirkelfläckar med outspädd alkohol (T-röd).

TE. Går lätt att skölja bort. Tillsätt Ecover blekmedel vid tvätt: Se även kaffe

T0MAT. Blötlägg några timmar i tvålvatten med blekmedel och skölj sedan väl.

TUGGUMMI. Gnid med en trasa genomdränkt av vinäger eller kyl ned med iskuber, bryt och plocka bort. Lägg eventuellt hela plagget i frysen.

TVÄTTMEDELSFLÄCKAR. Tvätta på nytt, utan förtvätt. OBS! Ej för mycket tvätt i maskinen.

URINFLÄCKAR. Se svett.

VITVIN. Skölj omedelbart med ljummet vatten och tvätta. Efterbehandla ev med alkohol (T-röd).

VÄGSALTRÄNDER på skorna fås att försvinna genom att blanda ättika och vatten i lika delar och gnugga skorna med. Putsa sen!

ÄGGULA. Tvätta i ljummen tvåltvättmedelslösning.

ÄGGVITA. Tvätta i kallt vatten, blötlägg eventuellt eller tvätta i ljummet vatten utan blekmedel och skölj sedan väl.

ALLMÄNT OM FLÄCKAR:
Yes diskmedel använder jag till alla fläckar. Smeta in fläcken med diskmedel och låt torka in och sen kör du kläderna i maskinen som vanligt.

Galltvål:
finns att köpa på t ex Duka. Den finns i flytande och fast form. Den aktiva ingrediensen är oxgalla som tar bort allt i stort sett.

Har du fler tips?

Främsta källa: http://www.scout.se/fakta/flacklexikon.html
Senast redigerad av kokos den tis 07 dec 2004, 09:30, redigerad totalt 1 gånger.
Maria - mamma till underhållaren Adrian (juni -04) och professorn Edvin (juni -06). Förstfödde sonen kurad. Yngste sonen standardmodellbebis i Gastsjön -06 och grundaren till verktyget "skogspromenad".
Sagomamma
Inlägg: 742
Blev medlem: sön 21 nov 2004, 19:52
Ort: Hässleholm i Skåne
Kontakt:

Inlägg av Sagomamma »

:shock: Men oj! Tack :!: Genombraaaa för mig :!:
liw
Inlägg: 941
Blev medlem: tis 23 nov 2004, 09:47
Ort: Uppsala
Kontakt:

Inlägg av liw »

Wow! Vilket jobb! Tack Kokos, det här kommer att komma väl till pass hemma hos oss. :lol: Idag tex hade jag hela lilla sonen, delar av mig själv och hela köksbordet insmetat i blodpudding... :lol:
Linda
Emil 020212 (har alltid sovit som en liten gris, mycket och länge)
Jonas 040525 (gillar också att sova, introducerade verktygen för säkerhets skull vid 2 mån)
Katarina-Mamma duracell
Inlägg: 861
Blev medlem: tor 25 nov 2004, 22:18
Kontakt:

Inlägg av Katarina-Mamma duracell »

Ett till tips är om man har obehaglig lukt i tex badrum el i kylskåp, bilen mm ta ett kärl med ättika och låt stå ett par timmar och det luktar fräscht igen, Ättika är även bra vid blötläggning av tex mögelfläckar på tex duschdraperier och istället för sköljmedel i tvättmaskinen om man är känslig mot tex parfymen i sköljmedlet
Mamma till två barn som får Emil i Katthult att blekna

blogg om pyssel och allt därtill: krumelurans.blogg.se
Kit
Inlägg: 830
Blev medlem: tis 23 nov 2004, 18:35

Inlägg av Kit »

Ättika tar också bort röklukt! En rökande väninna har små glas och vackra skålar överallt i huset, för hon vill så gärna att den icke-rökande vänkretsen ska hälsa på...och det fungerar!

Kit
:heart: Jag sökte en Bibel och fann Barnaboken.

:heart: Matte till minilejon som ramsas i spinn.

:heart: Det är inte för att det är svårt, som du inte vågar. Det är för att du inte vågar, som det är svårt.
father of sons
Inlägg: 1369
Blev medlem: tis 07 dec 2004, 20:06
Ort: Stockholm

Inlägg av father of sons »

Fantastiskt! Tack kokos! :D
father of sons
Inlägg: 1369
Blev medlem: tis 07 dec 2004, 20:06
Ort: Stockholm

Inlägg av father of sons »

Bra tråd - värd att flytta upp...

...och en liten fråga :D

Galltvål, hur använder ni den?
Läser att det går att använda i tvättmaskinen bl a. Hur dosera?

Har problem med morotsfläckar :lol:
/LO
Inlägg: 5038
Blev medlem: ons 24 nov 2004, 22:13
Ort: Norrahammar
Kontakt:

Inlägg av /LO »

någon som vet hur man får bort paprikafläckar?

/LO
Lotta, mamma till
:heart: Vera :heart: född januari 2004 Minikurad sommaren 2004 :sleep:
:heart: Ivar :heart: född juli 2008 Nattmålskurad december 2008
Nytt fotoalbum
Lotta Sthlm
Inlägg: 279
Blev medlem: tor 25 nov 2004, 17:17
Ort: S?der - Stockholm

Inlägg av Lotta Sthlm »

hej! går det inte att få denna tråd "fastklistrad" högst upp på listan?? Sagomamma? :D
Mamma till
Alva :heart: f?dd 25 juli 2004 - verktyg och schema inf?rdes vid tv? m?nader
Leia :heart: f?dd 15 november 2005 - standardmodell fr?n f?rsta b?rjan
sömnlös
Inlägg: 295
Blev medlem: fre 23 feb 2007, 14:29

Inlägg av sömnlös »

Oj, vad många bra tips. Flyttar upp den igen :D. Är det någon som lyckats få bort broccoli :?:
:heart: Med prinsessa -04 och prins -06 :heart:
astrodog
Inlägg: 3
Blev medlem: tis 01 jan 2008, 15:25

Kampsports Gi

Inlägg av astrodog »

Har en kampsportsdräkt som har gulnat nåt enormt med tiden, speciellt på insidan av ryggen, och den är lite lätt grå i övrigt med. Det beror mestadels på svett skulle jag gissa, och jag har prövat alla nya sorters tvättmedel, Ta Bort, OxyAction och såna. Har även tvättat på uppemot 60-70 grader, men man får inte tvätta den på högre tror jag, på grund av att det (tror jag) sitter gummi inuti dräkten längs med alla kragar och denna kan skrynkla ifall man tvättar för högt (i övrigt är dräkten bara av bomull). Har testat med en blandning av tvål, diskmedel, shampoo och förmodligen nåt mer som en del av dräkten fick ligga och dra sig i, och det funkade eventuellt lite grann, men verkligen ingen revolution så att det den blev kritvit igen. Några tips kanske? Blev rätt intresserad av oxgallan, kanske kan vara nåt? Eller T-Sprit, kan det skada tror ni?
inger
Inlägg: 2187
Blev medlem: tis 01 nov 2005, 18:20
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Fläcklexicon

Inlägg av inger »

BLOD: jättebra tips om att inte tvätta med varmt vatten. Upptäckte något nytt nyss när jag fått blodfläck på jeansknäet(utan att veta hur jag fått den lite typiskt mig och jag fyller ändå 45 detta år).
Jag blötlade fläcken i kallt vatten och vred ur lite la sedan på bikarbonat och tog bort i fem omgångar. Funkade bra fläcken nästa borta(ett kritiskt öga kan se en skymt).

Fläckborttagningsmedel ger jag inte mycket för men man såg hur bikarbonatet liksom sög upp blodet. :D
Två underbara tonåringar


http://barnboksnatet.blogspot.com/
astrodog
Inlägg: 3
Blev medlem: tis 01 jan 2008, 15:25

Re: Fläcklexicon

Inlägg av astrodog »

GURKMEJA PÅ DISKBÄNK - Nagellacksborttagare :!:
Skriv svar

Återgå till "Klistrade favorittrådar"