Omvänd dagisförespråkare!

Forum för nygamla barntillsynstankar, konstruktiva förslagsalternativ och samarbete under personligt ansvar.
Skriv svar
MammaMary
Inlägg: 128
Blev medlem: tor 10 mar 2011, 09:37

Omvänd dagisförespråkare!

Inlägg av MammaMary »

Jag och min man har en ljuvlig liten dotter som är tio månader. Innan jag fick barn var jag en av de som förespråkade dagis. Jag vidhöll min teori i början efter vi fått vår dotter också. Sen blev vi introducerade till Sova hela natten filosofin då vår dotter vägrade sova från 4 månaders ålder. Sen dess har jag ändrat mig och min syn på mycket när det kommer till de älskade små liven. Min teori är att vi i Sverige är hjärntvättade till att tro att dagis är det bästa från en tidig ålder, och grunden till det är enligt mig ett kapitalistiskt samhälle som behöver folk i arbete helt enkelt. Så föräldrar ifrågasätter inte ens varför de tror sig tycka att barn "aktiveras" och "stimuleras" bäst på dagis då de är hjärntvättade att tro att så är fallet. Däremot kanske jag inte håller med alla härinne om att barn ska vara hemma hur länge som helst, det tror jag inte, men gärna fram tills de är 3 år. Anledningen till att jag varit en sådan förespråkare av dagis är att mina föräldrar var hemma i omgångar med mig till jag var 5 år och jag minns så starkt hur jag längtade efter att få gå på dagis och vara hos dagmamma. Till slut fick jag börja hos en dagmamma ett par dagar i veckan när jag var runt 4 vilket jag älskade. Men jag mådde ju helt klart bra av att vara hemma tills jag var runt 3, det är jag övertygad om, därefter behövde jag mycket mer. Så inget är svart eller vitt enligt mig.

Men nu till min fråga. Jag har börjat arbeta nyss (på ett helt nytt jobb) och min man är föräldraledig vilket är underbart för vår dotter och hennes relation till pappa. Jobbigt för mig bara ;) Men jag njuter av att se deras fina relation blomma och jag är glad att jag har en man som värnar om att få dela småbarnsåren med sin dotter. Jag tycker att det är synd att det alltid bara är mammorna som är hemma, jag är fast övertygad om att det är superviktigt att även papporna är hemma medans barnen är små så de blir lika trygga med båda föräldrarna. Hursomhelst så måste min man börja arbeta två dagar i veckan från och med september då han har ett chefsjobb. I början hade vi tänkt ha barnflicka två gånger i veckan sept-dec och att min man skulle vara hemma resterande tre dagar i veckan. Tanken var att jag sen att jag skulle fortsätta vara hemma heltid januari-augusti för att sen skola in på dagis till hösten då hon är 2 år och 1 månad. Jag skulle gärna ha henne hemma längre men man måste vara två som är med på det och min man tycker att 2 år är en bra ålder för dagis och jag tycker det är okej. Men hursomhelst. Jag vill inte ha nån barnflicka längre utan tänker att jag ska vara hemma de två dagarna i ett halvår innan jag är hemma heltid igen, jag vill ha den tiden med henne. Min fråga gäller rätten till föräldrapenning som jag har svårt att förstå: Jag har ju ett nytt jobb så det kommer bli ramaskri när jag efter att ha jobbat bara två månader kommer vilja vara ledig igen, men men det får man ta. Men som jag förstått det då har man bara rätt att vara hemma till barnet är 18 månader, därefter har du som max rätt att gå ner till att arbeta 75 procent, stämmer detta?? I så fall, hur har alla ni andra därute gjort som varit hemma så länge?
Vår lilla prinsessa föddes augusti 2010. Vi började kura henne den 25:e mars 2011.
LindaVega
Inlägg: 2443
Blev medlem: tis 13 sep 2005, 22:20
Ort: Östersund

Re: Omvänd dagisförespråkare!

Inlägg av LindaVega »

Kort svar på ditt långa inlägg :wink:

Du har alltid rätt att vara hemma så länge du har motsvarande föräldradagar kvar hos försäkringskassan. Vet inte om det måste vara sjukpenninggrundade dagar eller om det även gäller garantidagarna.

Det innebär alltså att du har rätt att vara hemma även efter 18 månader om du har dagar sparade.

Linda
Vega 050416 :heart: Malte 070109 :heart: Oskar 100923
MammaMary
Inlägg: 128
Blev medlem: tor 10 mar 2011, 09:37

Re: Omvänd dagisförespråkare!

Inlägg av MammaMary »

Tack för ditt korta men mycket givande svar :) Okej, då är jag med på banan. Det borde ju gälla för de dagarna med lägsta ersättning också antar jag.
Vår lilla prinsessa föddes augusti 2010. Vi började kura henne den 25:e mars 2011.
Tetz
Inlägg: 1148
Blev medlem: mån 16 feb 2009, 14:49

Re: Omvänd dagisförespråkare!

Inlägg av Tetz »

Hejsan! :D

Kolla även gärna upp vårdnadsbidraget i din kommun, och se om det kan hjälpa till här. I vissa kommuner kan man ta ut vårdnadsbidraget på deltid och ibland kan föräldrarna dela på det. Dessutom bevarar bidraget din SGI samt ger rätt till föräldraledighet precis som när du tar ut penning :D
Mamma till två barnaboksungar med apit på livet, födda i december 2008 och juli 2011
Luvisen
Inlägg: 2744
Blev medlem: lör 02 jan 2010, 12:02
Ort: Stockholm

Re: Omvänd dagisförespråkare!

Inlägg av Luvisen »

Kolla även gärna upp vårdnadsbidraget i din kommun, och se om det kan hjälpa till här. I vissa kommuner kan man ta ut vårdnadsbidraget på deltid och ibland kan föräldrarna dela på det. Dessutom bevarar bidraget din SGI samt ger rätt till föräldraledighet precis som när du tar ut penning
Just! Vårdnadsbidraget ger en rätt att få vara hemma på heltid om man så önskar utan att mista sitt jobb. Fram tills älsklingen är 3 år. :thumbsup: Hoppas din kommun har det bara.... :?

Sen kan jag ju bara inte låta bli att kommentera följande:
Däremot kanske jag inte håller med alla härinne om att barn ska vara hemma hur länge som helst, det tror jag inte,
Men jag mådde ju helt klart bra av att vara hemma tills jag var runt 3, det är jag övertygad om, därefter behövde jag mycket mer.
Ska och ska. Mår de bäst att vara hemma? Tja, det beror ju på vad man har för sig och vad får ha för sig hemma.
Att bara skräpa runt utan att behövas kan ju gör vem som helst tokig. (jag säger inte att du gjorde det när du var liten, för det vet jag inte) Man måste få vara med i arbetet för den gemensamma överlevnaden så man vet praktiskt och konkret att man är till nytta för andra OCH att familjen klarar sig sämre utan en själv. Dessutom måste man få utlopp för kunskapstörsten och den motoriskautvecklingen. Har man än älskling som klättrar på allt och vars föräldrar tjatar sig blåa för att barnet ska sluta klättra blir det ju tillsist jättetråkigt att vara hemma. Skaffar man en klättervägg istället tror jag det går finfint att vara hemma. :mrgreen: Det är nu bara ETT exempel. Alla barn mår förövrigt bra av att klättra. :wink:

Efter 3 behöver barn mer? Nja, redan vid 4 mån ålder önskar barn mer än vi någonsin kan förställa oss men efter 3 år kräver barnen "någonting mer". Därför tror jag många finner det ohållbart att ha barnet hemma efter 3 år.

Har du hört om detta? http://www.iahp.org/

Vi är några stycken här på forumet (http://www.annawahlgren.com/forum/viewforum.php?f=47) som utövar dessa program och det är mkt arbete men oj vad barnen diggar det!

Värme och lycka till!/Luvisen
Bebispojken född 22 april 2009
Maratonkurning 26 dec 2009 - 12 feb 2010
Petite Soeur född 8 mars 2012
SM rookie
Skriv svar

Återgå till "I stället för dagis - tankar och idéer"